„Anularea tuturor probelor din dosare”. Cu ce se ocupa Nicolicea si juristii PSD in timp ce atentia este captata de scandalul din PSD

politica

Deputatul PNL Ioan Cupsa, membru in Comisia juridica, spune ca juristi ai partidelor de la guvernare au propus si argumentat, marti, in comisie, anularea tuturor probelor obtinute in temeiul mandatelor de supraveghere tehnica ulterior datei de 11 martie 2016, cu scopul „de a-i scapa pe cei condamnati definitiv”.

„Marti, in Comisia juridica, folosindu-se de un subterfugiu, si de o falsa argumentare si de oportunitatea dezbaterii legii privind adoptarea sau respingerea OUG nr.6 din 2016, cei care acum vremelnic se afla la guvernare si-au permis sa propuna anularea tuturor probelor obtinute in temeiul mandatelor de supraveghere tehnica. Anularea acestor probe pentru procesele aflate in curs si de asemenea revizuirea hotararilor definitive care au fost pronuntate in varii procese unde, prin punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica, s-au obtinut mijloace de probe, drept urmare s-au strans probe care au dus la condamnarea definitiva a unor infractori”, a declarat, intr-o conferinta de presa, Ioan Cupsa, citat de Agerpres.

Acesta a precizat ca propunerea a fost facuta chiar de juristi, „nesocotind intru totul principiul constitutional al separatiei puterilor in stat”, ba, mai mult, a fost argumentata mai mult de o jumatate de ora de acestia.

„Ce si-au zis ei? ‘Noi putem, pentru ca avem peste 60% din acest Parlament si drept urmare vom face si ceea ce ar trebui sau ar putea sa faca puterea judecatoreasca. Noi, puterea legislativa, intelegem sa incalcam atributele puterii judecatoresti’. Sa iei in dezbatere in Comisia juridica, sa argumentezi mai bine de o jumatate de o ora ca este nevoie sa anulezi aceste mijloace de proba, sa anulezi probele, pe cale de consecinta sa elimini din dosare mijloacele de proba obtinute prin mandatele de supraveghere tehnica, sa faci acest lucru prin gura unor juristi – atentie, practic, toti sunt juristi – mi se pare o marsavie dusa pana la capat”, a spus Cupsa.

Dupa ce au sustinut cu multa tarie aceasta propunere de anulare a tuturor probelor obtinute in temeiul mandatelor de supraveghere tehnica ulterior datei de 11 martie 2016, s-a dat cuvantul si celorlalti membri ai comisiei.

„Am inteles, in calitatea mea de jurist, sa dau citire chiar din decizia cheie de bolta, aparenta, deci un fals argument al domnilor din PSD-ALDE, decizia 51 din 2016, decizie care a ocazionat adoptarea OUG 6 din 2016. Si am dat citire pozitiei asumate, in mod public, de catre judecatorul Curtii Constitutionale la acea data, Tudorel Toader: ‘Exceptia respectiva de neconstitutionalitate este inadmisibila si din perspectiva faptului ca – atentie! – legalitatea administrarii probelor se verifica de catre instanta de judecata, in nici un caz de catre Curtea Constitutionala si cu atat mai putin de catre Parlamentul Romaniei’. Am cerut sa fie invitat (Tudorel Toader – n.r.) si sper eu sa stea alaturi de partea noastra, a celor care ne-am opus acestei marsavii. Se pare ca dansul a si confirmat si va fi prezent saptamana viitoare in Comisia juridica. Sper ca nu se va dezice”, a spus deputatul.

In opinia sa, „este de o gravitate fara precedent” ca puterea legislativa sa se subroge puterii judecatoresti si sa faca ceea ce doar puterea judecatoreasca ar putea sa faca, incalcand astfel intru totul notiunea de stat de drept.

„Daca vor continua cu demersul pe care l-au inceput, si din dorinta de a-i scapa pe cei care au savarsit infractiuni, pe cei deja condamnati definitiv, de ceea ce legea ii obliga, adica sa suporte pedeapsa, PNL se va adresa Curtii Constitutionale si suntem convinsi ca vom avea castig de cauza”, a conchis juristul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: