Anunt de la Bruxelles, PSD blocheaza audierea lui Kovesi. Socialistii si comunistii au contestat procedura din comisia LIBE

news

Europarlamentarul Siegfried Muresan a anuntat, marti dimineata, ca procedura de audiere a celor trei candidati pentru pozitia de sef al Parchetului European a fost contestata de mai multi membri ai Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE).

„Socialistii si comunistii din Comisia pentru libertati civile (LIBE) a Parlamentului European au contestat procedura prin care vor fi audiati astazi cei 3 candidati pentru pozitia de Procuror European. De ce au contestat aceasta procedura? Deoarece vor sa tergiverseze si sa obstructioneze intreg procesul”, a scris Muresan pe Facebook.

Practic, este posibil ca audierea de marti sa nu mai aiba loc, din aceasta cauza, subliniaza europarlamentarul liberal, membru PPE.

„Ce va urma acum? Astazi la pranz in Comisia LIBE va avea loc un vot pe aceasta procedura. Care va fi rezultatul votului? Eu cred ca rezultatul votului va confirma aceasta procedura si vom avea audierea in aceasta dupa-amiaza, asa cum este programat si asa cum este firesc.

In cazul in care contestarea va avea succes, atunci nu vom avea nicio audiere in aceasta dupa-amiaza. Eu cred ca aceasta contestare si obstructionarea socialistilor si comunistilor nu vor avea succes. Va voi tine la curent”, a adaugat el.

Audierile ar fi trebuit sa aiba loc incepand cu ora 16.30 (ora Romaniei).

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoana a declarat, vineri, ca europarlamentarii PSD au transmis o solicitare pentru ca procedura alegerii procurorului-sef european sa fie una transparenta, iar Comisia LIBE sa aiba drept de vot in acest sens.

„Eu impreuna cu domnul Nica si alti colegi din grupul S&D am trimis astazi (joi – n.r.) solicitare sa fie o procedura transparenta, sa se respecte procedura si anume sa existe vot in Comisia LIBE. Toti eurodeputatii care fac parte din Comisia LIBE sa isi exprime punctul de vedere prin vot, asa cum este normal si asa cum prevede regulamentul”, a afirmat Gabriela Zoana, joi, pentru Mediafax.

Ea a adaugat ca decizia desemnarii candidatului pentru sefia Parchetului European va fi luata de grupurile politice, acuzand ca aceasta procedura este netransparenta si incalca regulamentul PE.

„Am primit, intr-adevar, in aceasta seara procedura de la presedintele Comisiei care ne-a transmis scrisoarea dl presedinte al Parlamentului European Antonio Tajani, prin care ni se comunica faptul ca nu va exista vot in Comisia LIBE si vor fi aceste audieri, 75 de minute pentru fiecare candidat. Hotararea va fi luata a doua zi, in sedinta coordonatorilor, deci dupa audiere, de catre coordonatorul de grupuri politice, ceea ce este absolut netransparent si incalca procedura. Se pare ca exista un precedent la nivelul PE in acest sens si s-a mers pe acest precedent”, a explicat Zoana.

Aceasta a confirmat mesajul transmis membrilor Comisiei LIBE, din care face si ea parte, de catre presedintele forului legislativ european, Claude Moraes.

Comform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European si Consiliul il numesc de comun acord pe procurorul-sef european pentru un mandat de sapte ani, care nu poate fi reinnoit. Consiliul hotaraste cu majoritate simpla.

Procurorul-sef european este selectat din randul candidatilor care sunt membri activi in cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre, sau sunt procurori europeni activi; care ofera toate garantiile de independenta; care detin calificarile necesare pentru numirea in cele mai inalte functii de la nivelul parchetelor si al magistraturilor din statele lor membre respective si care dispun de experienta practica relevanta in ceea ce priveste sistemele juridice nationale, investigatiile financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala, sau care au ocupat functia de procurori europeni; si care dispun de o experienta manageriala suficienta si de calificarile suficiente pentru aceasta pozitie.

Luni, liderul PSD Liviu Dragnea s-a intalnit cu Claude Moraes, presedintele Comisiei de libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European.

„Ne-am intalnit pe hol. Este foarte important sa facem precizarea asta si sa nu mai apara fake news si informatii ca m-am intalnit in birou cu domnul Moraes si cu doamna prim-ministru. Ne-am intalnit pur si simplu pe hol si am discutat doua minute”, a spus liderul PSD.
Intrebat daca au discutat despre audierea Laurei Codruta Kovesi, Dragnea a raspuns: „Nu. In doua minute.. Nu aveam de ce”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: