Anunt de la Moscova: Rusia si China vor sa amplaseze un reactor nuclear pe Luna in urmatorii ani

externe

Luna

Rusia si China au in vedere amplasarea unei unitati nucleare pe Luna in jurul anilor 2033-35, a declarat marti Iuri Borisov, seful agentiei spatiale ruse Roscosmos, a relatat agentia de presa de stat RIA.

Acest lucru vine la doar cateva saptamani dupa ce China si Rusia au confirmat ca au purtat discutii privind „securitatea spatiului cosmic” si „armele cu inteligenta artificiala”.

La vremea respectiva, Ministerul rus de Externe a declarat ca oficialii de la Moscova si Beijing au avut „un schimb detaliat de evaluari” privind utilizarea tehnologiei IA.

Declaratia a adaugat ca discutiile au abordat „orientarile doctrinare si initiativele Rusiei si ale Chinei”.

In timpul discutiilor, ambele tari au convenit sa isi continue cooperarea in cadrul Grupului de experti guvernamentali (GGE) al statelor parti la Conventia privind sistemele de arme letale autonome (LAWS).

Ministerul rus de Externe a declarat: „Intalnirea a confirmat apropierea abordarii rusesti si chineze in aceasta problema. S-a remarcat ca este nevoie de o cooperare stransa in continuare in acest domeniu, atat in format bilateral, cat si in cadrul platformelor multilaterale relevante, in primul rand in cadrul GGE privind LAWS.”

Intre timp, China a confirmat ca discutiile au vizat „securitatea spatiului cosmic, biosecuritatea si inteligenta artificiala”.

La inceputul acestei saptamani, seful Comandamentului Spatial al SUA, generalul Stephen Whiting, a avertizat ca China isi dezvolta capacitatile militare spatiale intr-un ritm „uluitor”.

El a declarat: „Este urgent ca Comandamentul nostru sa pledeze pentru furnizarea de noi capabilitati si capacitati spatiale pentru a pastra un avantaj competitiv de durata”.

Whiting a adaugat ca, pana in 2030, China va atinge „statutul de clasa mondiala in toate domeniile tehnologiei spatiale, cu exceptia catorva domenii”.

El a continuat prin a descrie modul in care China „isi dezvolta capacitatile militare spatiale intr-un ritm uluitor. Isi extinde capacitatea de a efectua focuri cu raza lunga de actiune, imbunatatind precizia si raza de actiune, deci letalitatea, fortelor sale terestre”.

In ceea ce priveste Rusia, Whiting a declarat ca Moscova „continua sa urmareasca inarmarea spatiului”, inclusiv cu „arme cu energie dirijata si dispozitive de bruiaj al comunicatiilor prin satelit”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: