Anunt oficial: Sirienii sunt doar „varful aisbergului”. Urmeaza un val MASIV de IRAKIENI

news

Actualul aflux de refugiati care vin in Europa – ajuns la circa 8.000 de persoane pe zi – nu se va diminua, iar ceea ce vedem acum este doar „varful aisbergului”, a atentionat vineri Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR), avertizand totodata ca, dupa valul masiv dinspre Siria, ar putea urma un altul dinspre Irak, consemneaza agentia Reuters.

‘Nu vad (acest aflux) sa se atenueze. Nu il vad sa se opreasca. Lasa mai degraba impresia ca este varful aisbergului’, a afirmat la Geneva, in timpul unei conferinte de presa, Amin Awad, coordonator regional al UNHCR.

La randul sau, Dominik Bartsch, coordonator umanitar al ONU in Irak, a declarat ca in aceasta tara — afectata in special de conflictul armat provocat de gruparea jihadista Statul Islamic — circa zece milioane de persoane vor avea nevoie anul acesta de asistenta umanitara, circa 3,2 milioane fiind deja populatie dislocata. El a precizat ca in prezent ONU se pregateste pentru exodul a circa o jumatate de milion de persoane din orasul Mosul, daca trupele irakiene vor lansa o ofensiva pentru recucerirea acestei localitati controlate in prezent de jihadisti.

Potrivit ultimelor date ale Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), numarul imigrantilor arabi, africani si asiatici ajunsi anul acesta in Europa se apropie de o jumatate de milion, ei provenind in special din Siria, Irak, Afganistan, Pakistan si numeroase state din Africa, precum Eritreea, Somalia, Sudan, Nigeria. Dupa ce traverseaza Marea Mediterana cu ambarcatiuni precare puse la dispozitie de traficanti, imigrantii intra in Europa in special prin Grecia si Italia, iar de acolo de obicei isi continua calatoria catre vestul Europei, destinatia lor preferata fiind Germania.

Dar ei au ajuns si pana in Finlanda, unde in ultimele zile circa 500 de imigranti pe zi au trecut granita dinspre Suedia la Tornio, aproape de Cercul Polar. Un grup de cateva zeci de protestatari ostili sosirii imigrantilor au atacat cu pietre si petarde autobuzele cu care acestia din urma era transportati catre centrele de primire.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: