Anunt transant, Germania nu accepta OUG-ul de anulare a pedepselor: „Guvernul roman se comporta ca un sofer-fantoma pe autostrada”

politica

Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, afirma intr-un interviu pentru Deutsche Welle ca sentintele pronuntat de completurile de cinci judecatori nu au „o defectiune juridica, de fond, ci una de forma, care nu afecteaza material rezolutiile finale din respectivele procese”. „Inclin sa cred ca unora dintre cei aflati la guvernare la Bucuresti le place sa lase impresia ca nu inteleg asta”, a subliniat oficialul german.

Oficialul german afirma ca scopul unei ordonante de urgenat de anulare a condamnarilor dispuse de completurile de cinci judecatori urmareste urmatorul scop: „multi faptasi deja condamnati pentru faradelegile comise ar urma sa scape de pedepse”

„Interpretam de pe pozitii diferite chestiuni cat se poate de concrete. Pentru noi este important cum vor fi tratate dosarele inchise, in contextul in care se doreste atacul prin recurs in anulare a tuturor cazurilor judecate la Inalta Curte de Casatie si Justitie in ultimii patru ani. Intr-o astfel de situatie se poate ajunge la repetarea tuturor proceselor, fapt ce ar provoca un volum de munca peste putinta magistratilor, iar multe cazuri s-ar prelungi pana la termenul de prescriere. In opinia mea, acesta este si scopul: multi faptasi deja condamnati pentru faradelegile comise ar urma sa scape de pedepse. Dar o asemenea evolutie nu corespunde normelor unui stat de drept si cetatenii Romaniei nu vor avea intelegere pentru asa ceva”, a spus Gunther Krichbaum pentru DW.

Intrebat despre acuzatiile Guvernului de la Bucuresti, conform carora Vestul si institutiile europene nu inteleg corect reforma justitiei din Romania, Krichbaum s-a aratat extrem de bine informat despre ce se intampla in Romania.

„As avea un sfat simplu: luati, va rog, raportul MCV, mecanismul referitor la statul de drept din Romania, si analizati toate recomandarile din aceste documente; luati, va rog, rezolutia Parlamentului European si prelucrati recomandarile incluse acolo; si luati, va rog, raportul Comisiei de la Venetia si aplicati cerintele enuntate. De exemplu, raportul Comisiei de la Venetia din 19 octombrie 2018 critica aspru multe dintre lucrurile care se petrec in ultima vreme in Romania. Aceste rapoarte ale institutiilor internationale trebuie luate in serios. Sigur, se poate spune ca toate sunt false. Dar e ca atunci cand esti un sofer-fantoma pe autostrada, cand conduci pe contrasens, ti se atrage atentia ca esti pe banda gresita iar raspunsul tau e ‘Nu, nu, nu eu sunt pe banda gresita, ci sutele de masini care imi vin din fata!’.

In viata, multe lucruri sunt o chestiune de perspectiva. Dar principiile statului de drept pe care le impartasim in Uniunea Europeana sunt valabile pentru fiecare dintre noi. Nu avem dublu standard. Si ma intorc la acea problema a sentintelor pronuntate de Curtea de Casatie: nu este o defectiune juridica, de fond, ci una de forma, care nu afecteaza material rezolutiile finale din respectivele procese. Pana la urma, nici unuia dintre membrii unui complet de judecata nu i se poate pune la indoiala calificarea de magistrat. Este tot un judecator, nu a fost adus un administrator de bloc. Si e bine sa tinem cont de acest detaliu. Inclin sa cred ca unora dintre cei aflati la guvernare la Bucuresti le place sa lase impresia ca nu inteleg asta. Si, in orice caz, chiar ei practica o dubla masura, cand vine vorba despre exigenta”, a mai spus oficialul german.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: