Anuntul armatei Ucrainei: „Trupele ruse isi abandoneaza pozitiile in graba si fug”. Zelenski: „Soldatii nostri au eliberat deja 6.000 de kilometri patrati”

externe

Ucraina a anuntat luni noi succese militare, spunand ca a ajuns la frontiera cu Rusia si ca a eliberat intr-o luna echivalentul unui teritoriu care are de sapte ori suprafata Kievului de sub controlul armatei ruse, care a raspuns bombardand unele zone recucerite de fortele ucrainene, relateaza AFP.

Armata ucraineana a anuntat mai intai o contraofensiva in sud, dupa care, saptamana trecuta, a realizat un avans fulgerator in regiunea Harkov din nord-est.

In est, „eliberarea localitatilor de invadatorii rusi continua in regiunile Harkov si Donetk”, a sustinut armata ucraineana.

Iar in regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri patrati in doua saptamani, prima sa estimare in cifre a avansului din sud.

In total, „de la inceputul lunii septembrie, soldatii nostri au eliberat deja 6.000 de kilometri patrati de teritoriu ucrainean in est si sud si continuam sa avansam”, a declarat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seara intr-un video online. Kievul nu revendica duminica decat 3.000 de kilometri patrati „eliberati”.

Armata ucraineana a transmis luni ca, pe intreg frontul, a „reusit sa alunge inamicul din peste 20 de localitati” in 24 de ore, adaugand ca „trupele ruse isi abandoneaza pozitiile in graba si fug”.

In cursul serii, seful de cabinet al presedintiei ucrainene, Andrii Iermak, a publicat un video in care o voce din off explica: „Brigada a 14-a mecanizata separata a ajuns la frontiera regiunii Harkov cu Rusia. Aici este satul Ternova”, situat la cinci kilometri de granita rusa.

„Este prea devreme pentru a spune unde ne vor duce toate acestea”, a reactionat seful diplomatiei americane, Antony Blinken, in timpul unei vizite in Mexic.

„Suntem in primele zile (ale contraofensivei – n.r.), prin urmare consider ca nu ar fi bine sa anticipam exact unde ne vor duce toate acestea”, a adaugat el.

Tot in regiunea Harkov, parchetul ucrainean a anuntat luni descoperirea a patru cadavre de civili cu „urme de tortura” in satul Zaliznicinoie, recent eliberat. „Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari rusi in timpul ocupatiei satului”, a precizat parchetul. Fortele ruse au fost acuzate de abuzuri repetate in Ucraina.

Duminica, fortele ucrainene au intrat in Izium, in nord-est, localitate care numara 50.000 de locuitori inainte de razboi si care a devenit un punct-cheie pentru logistica si alimentarea trupelor ruse.

Pierderea acestui oras ar putea contracara serios ambitiile militare ale Moscovei in estul Ucrainei, considera experti militari.

„Ucraina a aplicat o infrangere operationala majora Rusiei preluand aproape in totalitate regiunea Harkov (…), insa contraofensiva actuala nu va pune capat razboiului”, a atentionat totusi ISW (Institute for the Study of War – Institutul pentru Studierea Razboiului).

„Soldatii ucraineni au recastigat astfel teren in regiunea Lugansk”, unde separatistii prorusi au proclamat in 2014, la fel ca in regiunea vecina Donetk, o „republica”, a adaugat acest centru de reflectie american.

Autoritatile de ocupatie din regiunea Harkov au spus ca au plecat in provincia Belgorod, in Rusia, in apropiere de frontiera, oficial pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiati, conform agentiilor ruse de presa.

„In regiunea Harkov (…), fortele ruse si-au abandonat in mare parte castigurile (teritoriale) in fata ucrainenilor si s-au retras. Spre nord si est, majoritatea acestor forte s-au intors in Rusia”, a explicat pentru AFP un inalt oficial militar american, sub acoperirea anonimatului.

„Ucrainenii desfasoara operatiuni care ii obliga pe rusi sa decida pe campul de lupta unde isi vor directiona resursele si in ce fel”, a rezumat el. Si, date fiind dificultatile rusilor „pe planul aprovizionarii si logisticii, dar si in ceea ce priveste comandamentul (…), este o problema foarte mare de rezolvat” pentru ei, a adaugat sursa citata.

Moscova a afirmat luni ca a bombardat zone recuperate de Ucraina nu departe de Harkov, in sectoarele Kupiansk si Izium.

Statul Major al armatei ucrainene a numarat la randul sau circa 40 de atacuri ruse in timpul zilei „asupra unor instalatii militare si civile ucrainene” si a semnalat pagube la multiple „infrastructuri esentiale in orase ucrainene pasnice”, printre Harkov, Zoporojie, Sloviansk si Kramatorsk.

Ofensiva rusa declansata la 24 februarie va continua „pana cand vor fi indeplinite obiectivele”, a transmis luni Kremlinul, conform caruia nu exista in prezent „perspective de negocieri” intre Moscova si Kiev.

Comentarii: