Apar disidenti la varful Kremlinului: „Decizia de a invada a fost o greseala catastrofala, va da tara inapoi ani de zile” – Bloomberg

externe

kremlin

Unii membri ai elitei de la Moscova afirma ca invazia a fost o greseala catastrofala, anunta Bloomberg citand surse de la Kremlin. Ei spun insa ca presedintele rus nu va ceda si ca nu este in pericol de a pierde puterea.

La aproape opt saptamani dupa ce Vladimir Putin a trimis trupe in Ucraina, in timp ce pierderile militare se inmultesc si Rusia se confrunta cu o izolare internationala fara precedent, un numar mic, dar in crestere, de persoane de rang inalt din interiorul Kremlinului pun in mod discret sub semnul intrebarii decizia lui Putin de a merge la razboi.

Criticii invaziei sunt raspanditi in posturi la nivel inalt in guvern si in afaceri de stat. Acestia considera ca invazia a fost o greseala catastrofala, care va da tara inapoi ani de zile, au declarat nu mai putin de zece surse pentru Bloomberg. Toti au vorbit sub rezerva anonimatului, temandu-se prea mult de represalii pentru a face comentarii publice.

Pana in prezent, acesti oameni nu vad nicio sansa ca presedintele rus sa schimbe cursul razboiului si nicio perspectiva de contestare a sa pe plan intern. Din ce in ce mai dependent de un cerc tot mai restrans de consilieri de linie dura, Putin a respins incercarile altor oficiali de a-l avertiza cu privire la costurile economice si politice paralizante, au spus acestia.

Unii au spus ca impartasesc din ce in ce mai mult teama exprimata de oficialii serviciilor de informatii americane ca Putin ar putea recurge la o utilizare limitata a armelor nucleare daca se va confrunta cu un esec intr-o campanie pe care o considera ca fiind misiunea sa istorica.

Cu siguranta, sprijinul pentru razboiul lui Putin ramane mare in mare parte din elita Rusiei, multi dintre ei imbratisand in public si in privat narativul Kremlinului, potrivit caruia conflictul cu Occidentul este inevitabil si ca economia se va adapta la sanctiunile radicale impuse de SUA si aliatii sai. Iar sprijinul public ramane puternic, deoarece socul initial si perturbarile cauzate de sanctiuni au facut loc unui fel de stabilitate suprarealista in Rusia.

Cu toate acestea, tot mai multe persoane din interior au ajuns sa creada ca angajamentul lui Putin de a continua invazia va condamna Rusia la ani de izolare si la o tensiune sporita care ii va lasa economia paralizata, securitatea compromisa si influenta sa globala eviscerata. Cativa magnati din lumea afacerilor au facut declaratii voalate care pun la indoiala strategia Kremlinului.

Scepticii au fost surprinsi de rapiditatea si amploarea raspunsului SUA si al aliatilor sai, cu sanctiuni care au inghetat jumatate din rezervele de 640 de miliarde de dolari ale bancii centrale si cu companii straine care au renuntat la zeci de ani de investitii pentru a-si inchide operatiunile aproape peste noapte, precum si cu sprijinul militar in continua crestere pentru Kiev.

Oficiali de rang inalt au incercat sa ii explice presedintelui ca impactul economic al sanctiunilor va fi devastator, stergand cele doua decenii de crestere si standarde de viata mai ridicate pe care Putin le-a oferit in timpul guvernarii sale, potrivit unor persoane familiare cu situatia.

Putin a respins avertismentele, spunand ca, desi Rusia va plati un cost urias, Occidentul nu i-a lasat alta alternativa decat sa porneasca razboiul. In mod public, Putin spune ca „Blitzkrieg-ul economic” a esuat si ca economia se va adapta.

Putin ramane increzator ca publicul il sustine, rusii fiind gata sa indure ani de sacrificii pentru viziunea sa de maretie nationala, au spus srusele.

Putin este hotarat sa continue lupta, chiar daca Kremlinul a fost nevoit sa isi reduca ambitiile de la o preluare rapida si cuprinzatoare a unei mari parti a tarii la o batalie istovitoare pentru regiunea Donbas din est. A se multumi cu mai putin ar lasa Rusia iremediabil vulnerabila si slaba in fata amenintarii vazute din partea SUA si a aliatilor sai.

Decizia de a invada a fost luata de Putin si cu doar o mana de apropiati, inclusiv ministrul apararii Serghei Soigu, seful Statului Major General, Valeri Gerasimov, si Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, au declarat sursele.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a raspuns imediat la o solicitare de a comenta articolul din Bloomberg. Ministrul de externe Serghei Lavrov nu a dat un raspuns direct la intrebarile repetate privind posibilitatea ca Rusia sa foloseasca arme nucleare in Ucraina, intr-un interviu publicat marti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: