Apar scantei si in USRPLUS. Ciolos: „Ghinea m-a chemat sa preiau USR. Nu ma las folosit de nimeni, nu particip de felul meu la combinatii si conspiratii”

politica

Copresedintele USR PLUS Dacian Ciolos admite ca a primit mai multe ”chemari” din partea lui Cristian Ghinea pentru a prelua partidul, dar adauga ca nu a dat curs acestor invitatii, deoarece nu doreste sa se lase folosit.

Precizarile vin dupa ce fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat pentru Europa FM ca in competitia pentru presedintia USR PLUS il sustine pe Dan Barna, deoarece acesta este „focusat” si a condus campania „Fara penali in functii publice”, in timp ce Dacian Ciolos a avut ezitari in ce priveste intrarea in partid.

„Da, este adevarat ca am primit multe chemari din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitatii s-a si cladit mitul ca exista o conspiratie a tehnocratilor de a-i lua partidul lui Nicusor Dan, dar punctul nevralgic – cel care darama tot acest mit – este faptul ca eu nu am dat curs acestor invitatii niciodata.

(…) Nu ma las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o cariera lunga in spate si indraznesc sa spun ca este o cariera asezata, onesta. Nu particip de felul meu la combinatii si conspiratii, nu ies sa strig in gura mare si sunt rezervat pentru ca stiu prea bine ca nimic nu este gratuit si ca doar propria munca gireaza un succes real. Nu am dat curs invitatiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru ca nu acesta e genul meu de a face politica”, a scris Ciolos, pe Facebook.

In contextul in care Ghinea a declarat ca intre el si Ciolos s-a creat la un moment dat „un fel de diferenta de viteza foarte mare”, liderul grupului Renew Europe a apreciat ca ar fi vorba mai degraba despre o „diferenta de viziune”. Totodata, si-a exprimat speranta ca aceasta diferenta reprezinta „o platforma pe care se poate construi”.

„Nu sunt adeptul incoronarilor si al mesianismului, nu sunt dornic sa raman dator nici unui ‘kingmaker’ si nu cred ca vreunul dintre noi se poate cobori intre supusi pe care ii vindeca miraculos. E un model politic pagubos, pe baza caruia s-a scris istoria ultimei sute de ani in Romania. Cine ajunge in fruntea statului sau a unei organizatii nu este innobilat si incepe sa imparta favoruri (de fapt, sa plateasca datorii). Nu. Ar trebui sa inceapa sa munceasca si sa lase in urma lui o tara sau o organizatie mai buna decat cea pe care a primit-o. Candidam ca sa avem sansa de a munci pentru ceilalti, nu pentru avantajul nostru si pomenile pe care le impartim la prieteni. Daca aceste ganduri ma fac sa fiu perceput ca fiind mai incet, cu o viteza in urma sau indecis, fie, imi asum toate acestea”, a declarat copresedintele USR PLUS.

Ciolos si-a exprimat speranta ca puntile intre echipele din USR „sa nu se rupa, asa cum s-a intamplat la PNL”, dar a mentionat ca in acest sens e nevoie sa nu se mai gandeasca in paradigma conform careia „invingatorul ia totul”. El a adaugat ca este satul sa vada „exuberanta invingatorilor care ii umilesc pe cei invinsi” intr-o confruntare politica, dar si ca ii displace „juramantul de razbunare” al celor invinsi.

„Nu ma joc cu focul si cred ca cea mai mare calitate a unui om politic este sa ii imbratiseze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu sa ii scoata din societate sau din organizatie pe cei care l-au contracandidat”, a spus el.

Cristian Ghinea a facut un comentariu la postare, aratand ca nu l-a invitat pe Ciolos sa „preia” USR, ci sa faca parte din partid, deoarece acesta avea nevoie de lideri.

„Ai ratat toate sansele sa fii acolo la constructia politica, la fenomenul #farapenali, la momentul in care am blocat referendumul CpF, la lupta din opozitie, la extinderea USR. Ai avut motivele tale, nu le-am inteles, viteze diferite. In rest, cuvinte frumoase. Cu tot respectul, nu te-am invitat niciodata sa preiei USR, un partid nu se preia, te-am invitat sa vii in USR pentru ca era nevoie de lideri. (…) Nu ardem punti, vom lucra impreuna indiferent de rezultat. O sa treci peste supararea ca suntem in echipe diferite tura asta, o sa trec peste supararea ca imi pui cuvinte in gura. Hugs”, a scris Ghinea.

Intr-o replica la comentariul respectiv, Ciolos a precizat ca s-a implicat si in campania „Fara penali” si in demersurile pentru blocarea referendumului CpF. El a adaugat ca a fost „artizanul fuziunii” dintre USR si PLUS, precum si cap de lista la europarlamentare.

„Si am fost impreuna, Cristi, la toate astea, chiar daca nu am intrat in USR cand ai vrut tu. Iata ca ne-am intalnit pe cale, facem lucruri bune, cred eu, si putem face inca multe impreuna. M-as bucura doar sa intelegi ca oamenii pot fi buni si daca nu fac lucrurile doar asa cum vrei tu si atunci cand vrei tu. Asta nu inseamna ca sunt indecisi”, a precizat el.

Mai mult despre: ,

Comentarii: