Apare ideea unei decuplari a Finlandei de Suedia pentru aderarea la NATO

externe

Finlanda ar trebui sa ia in considerare optiunea de a adera la NATO fara Suedia, a declarat pentru prima oara marti ministrul ei de externe, dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exclus unda verde a Ankarei pentru candidatura suedeza, informeaza France Presse si Reuters, citate de Agerpres.

Aderarea comuna a celor doua tari nordice ramane „prima optiune”, dar „in mod evident trebuie sa evaluam situatia, daca s-a intamplat ceva care inseamna ca pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a afirmat seful diplomatiei Pekka Haavisto la televiziunea publica YLE, judecand insa ca este „prea devreme pentru a lua o pozitie”.

Printre altele, Haavisto a spus ca este nevoie de o pauza de cateva saptamani in discutiile dintre Finlanda, Suedia si Turcia cu privire la planurile celor doua tari nordice de a se alatura aliantei militare NATO.

„Este nevoie de o pauza inainte de a reveni la discutiile in trei si sa vedem unde suntem asa ca nu ar trebui sa se traga inca concluzii”, a declarat el pentru Reuters intr-un interviu telefonic.

„Cred ca va fi o pauza de cateva saptamani”, a adaugat el.

Presedintele Turciei a spus luni ca Suedia nu ar trebui sa se astepte la sprijinul tarii sale pentru aderarea la NATO, dupa un protest langa ambasada Turciei din Stockholm in weekend inclusiv arderea unei copii a Coranului.

Arderea unui Coran de catre un extremist de dreapta in timpul unei manifestatii autorizate de politie sambata langa ambasada Turciei la Stockholm a starnit proteste puternice din partea Ankarei si in lumea musulmana.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni ca Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Ankarei dupa acest incident, care se adauga altuia provocat de un video cu militanti prokurzi la mijlocul lunii ianuarie.

Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO si „manifestantii se joaca cu securitatea Finlandei si a Suediei”, a deplans marti Haavisto.

„Concluzia mea este ca va exista o intarziere (pentru unda verde a Turciei), care cu siguranta va dura pana la alegerile din Turcia de la mijlocul lunii mai”, a mai spus el.

Spre deosebire de cazul Suediei, Turcia a aratat in ultimele luni ca nu are obiectii majore fata de intrarea Finlandei in NATO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: