Apel al unui important lider socialist european adresat partidelor social-democrate. Dragnea si ai lui din Romania fac tocmai pe invers

externe

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, socialistul francez Pierre Moscovici, le-a cerut social-democratilor din statele Uniunii Europene sa nu renunte la valorile stangii in favoarea nationalismului si le ofera ‘leadership-ul’ sau pentru a contribui la reinnoirea social-democratiei europene, care la capitolul popularitate pierde tot mai mult teren in fata conservatorilor si dreptei nationaliste, relateaza sambata agentia EFE, citata de Agerpres.

‘Sa nu lasam stanga nationalistilor. Noua social-democratie trebuie sa fie cu adevarat de stanga’, a spus el intr-un interviu acordat cotidianului Le Soir si postului RTL, in care si-a prezentat o carte recent publicata si intitulata ‘Dans ce clair-obscur surgissent les monstres’ (In acest clar-obscur apar monstrii).

Inflorirea populismelor arata ca traim o perioada politica incredibila, in care vechile scheme politice sunt bulversate. Cu noua tendinta care apare, sub forma unui populism dur, cu un presedinte baroc precum Donald Trump, sau cu un tanar presedinte european, ceea ce eu numesc un populism de catifea, sau civilizat, ori seducator. Toate acestea se intampla intr-o epoca tulbure, in care monstrii sunt aici: antisemitismul, rasismul, fanatismul, intoleranta, cresterea inegalitatilor care creeaza revolte, amenintarea terorismului’, noteaza comisarul european Moscovici.

El a admis ca social-democratia traieste momente ‘extrem de dureroase’ in mare parte din tarile Uniunii Europene si ca in Franta ea este ‘practic distrusa’ dupa procentul catastrofal de 6,36 % obtinut la alegerile prezidentiale din 2017.

‘Si totusi, avem nevoie de o social-democratie europeana. Trebuie sa redefinim baza: nu lasam Europa centrului si dreptei. Europa nu este de dreapta si mi-ar placea sa rezervam stangii steagul Europei’, a indicat politicianul socialist francez, formuland totodata ca obiectiv principal ‘lupta impotriva inegalitatilor’.

Vehiculat printre posibilii candidati ai socialistilor europeni pentru postul de presedinte al Comisiei Europene incepand din 2019, Pierre Moscovici mai spune ca el isi poate asuma ‘leadership-ul’ unui proces in opinia sa necesar de reinnoire a social-democratiei europene.

‘Imi cunosc calitatile si limitele. Cu experienta mea, indraznesc sa cred ca pot fi util Europei, tarii mele, familiei mele politice. Dar nu sunt omul providential, nu pretind acest lucru. Daca pot fi util, sau omul util, atunci nu voi ezita’, a marturisit el in interviu.

Declaratiile sale evidentiaza perioada dificila prin care trec social-democratii europeni, care in contextul marcat de accentuarea decalajelor sociale, de valul de migranti veniti din afara Europei si de insecuritate au pierdut mult din popularitate in favoarea formatiunilor de orientare nationalist-conservatoare.

Dupa scorul foarte slab obtinut de socialistii francezi la prezidentiale, in Germania social-democratii germani au inregistrat la legislativele de anul trecut cel mai slab rezultat din perioada postbelica, in timp ce tot in urma unui rezultat electoral slab social-democratii austrieci au fost scosi de la guvernare si in locul lor a venit extrema-dreapta. In Italia, in ultimele sondaje de dinaintea legislativelor de duminica social-democratii sunt pe locul doi aproximativ la egalitate cu populistii, in timp ce primul loc e ocupat de o coalitie formata din dreapta si extrema-dreapta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: ,


Comentarii: