Apel catre presedinta PE: „Trageti-i pe linie moarta pe toti europarlamentarii suspectati de implicare in scandalul de coruptie Huawei”

Mai multi eurodeputati ii cer presedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, sa ii ‘traga pe linie moarta” pe toti europarlamentarii suspectati de implicare in scandalul de coruptie legat de grupul chinez Huawei, potrivit unei scrisori semnate de 28 de membri ai legislativului european si consultata miercuri de Politico.
”Desi respectam deplin independenta investigatiei judiciare in desfasurare si prezumtia de nevinovatie a tuturor indivizilor implicati, nu putem ignora potentiala amenintare pe care aceste acuzatii o reprezinta pentru independenta si credibilitatea institutiei noastre”, arata scrisoarea semnata de eurodeputati din grupurile S&D, Renew Europe, Verzi si Stanga.
Eurodeputatilor implicati ar trebui sa nu li se mai permita sa participe la dosare legate de digitalizare, securitate cibernetica, comertul cu China, interferenta straina si telecomunicatii, sustin semnatarii scrisorii.
Politia a efectuat luni seara perchezitii in birouri apartinand unor asistenti europarlamentari. Nu au fost perchezitionate birouri ale membrilor Parlamentului European, dar anterior au existat relatari in presa conform carora autoritatile belgiene anchetau aproximativ 12 fosti sau actuali deputati europeni.
Metsola a raspuns prima data marti intrebarilor legate de acest scandal, spunand ca ”alarmele” create dupa scandalul Qatargate din 2022 au ajutat la identificarea cazului Huawei.
”Aceste chestiuni pot fi identificate si datorita regulilor pe care le introducem”, a afirmat presedinta PE, citata de Agerpres.
De asemenea, eurodeputatii semnatari ai scrisorii ii cer presedintei PE sa faciliteze implementarea codului etic al Uniunii Europene, care a fost blocat de Partidul Popular European – familia politica a Robertei Metsola – si de grupurile de extrema-dreapta.
Cinci persoane au fost inculpate pentru coruptie activa sau spalare de bani, in cadrul anchetei din Belgia ce vizeaza compania chineza Huawei pentru suspiciuni de coruptie in Parlamentul European, a anuntat marti Parchetul federal belgian. Potrivit acestei institutii, faptele de coruptie au decurs ‘constant’ si ‘foarte discret’ incepand din anul 2021, ‘sub acoperirea lobby-ului comercial’ si au luat diferite forme, precum remunerarea unor pozitionari politice sau chiar ‘cadouri excesive’, de pilda cheltuieli pentru mese, deplasari sau invitatii periodice la meciuri de fotbal.
Scopul acestor activitati de lobby, potrivit institutiilor media care au obtinut date despre investigatie, ar fi fost de a contracara incercarile SUA de a exclude companiile chineze de telecomunicatii de pe pietele sensibile, precum si de a pleda pentru deschiderea pietei europene catre companiile chineze.