Apel de urgenta al ONU: Pandemia de COVID-19 ”ameninta intreaga omenire”

externe

Pandemia de COVID-19 ”ameninta intreaga omenire”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansand un ”Plan de raspuns umanitar global”, care se va intinde pana in decembrie, insotit de un apel la donatii in valoare de doua miliarde de dolari, relateaza AFP si dpa, citate de Agerpres.

Obiectivul acestui plan „este sa ne permitem sa combatem virusul in cele mai sarace tari ale lumii si sa raspundem nevoilor celor mai vulnerabile persoane, in special femeile si copiii, persoanele in varsta, persoanele cu dizabilitati si bolnavii cronici”, a declarat seful ONU intr-o inregistrare video.

In fata acestei amenintari, „intreaga omenire trebuie sa raspunda. O actiune si o solidaritate globale sunt cruciale”, a adaugat el.

„Raspunsurile individuale ale fiecarei tari nu vor fi suficiente”, a mai spus fostul premier portughez, care a evocat saptamana trecuta perspectiva a „milioane” de decese in lipsa solidaritatii.

Pandemia a ucis cel putin 19.246 de persoane in intreaga lume de la aparitia sa in decembrie, conform unui bilant AFP, cu peste 427.000 de cazuri de coronavirus inregistrate. Ea afecteaza in special tarile aflate in criza umanitara din cauza razboaielor, a dezastrelor naturale sau a schimbarilor climatice.

Apelul la fonduri – modest, avand in vedere cele 2.000 de miliarde deblocate de Washington pentru economia americana -, lansat miercuri de ONU, este destinat sa acopere perioada cuprinsa intre aprilie si decembrie 2020, ceea ce sugereaza o criza majora pe termen lung.

Suma totala solicitata este de doua miliarde de dolari, incluzand apelurile la donatii lansate deja de diverse agentii ONU (Organizatia Mondiala a Sanatatii, Programul Alimentar Mondial (PAM), Biroul Comisariatului ONU pentru Refugiati, UNICEF). OMS ar urma sa beneficieze de 450 de milioane de dolari, UNICEF de 405 milioane de dolari si PAM de 350 de milioane de dolari.

Mai mult despre:

Comentarii: