Apel disperat al unui cunoscut medic: „Nu exista virusul? Nu ii doresc nimanui sa ajunga sa-l cunoasca, sincer. Daca vom continua in acest ritm, riscam ca intr-o saptamana sa nu mai avem locuri in spitale”

news

Mihai Moisescu, medic epidemiolog si director la Directia de Sanatate Publica din Cluj atrage atentia asupra numarului in crestere de cazuri de Covid-19 din ultima saptamana. „Nu exista virusul? Nu ii doresc nimanui sa ajunga sa-l cunoasca, sincer. Nu minte nimeni, cifrele care sunt, sunt cele reale. Daca vom continua in acest ritm, riscam ca intr-o saptamana sa nu mai avem locuri in spitale pentru pacientii cu Covid-19”, afirma Moisescu, citat de actualdecluj.ro.

Doar in ultima saptamana a izbucnit un nou focar la Institutul Inimii din Cluj, unde 14 cadre medicale si 9 pacienti au fost depistati cu Covid-19. Spitalul e inchis, pastreaza doar o linie de urgenta, a facut externari exact ca in perioada de urgenta, iar pacientii au fost directionati catre clinica Medicala 1, care abia face fata numarului mare de persoane.

89 de persoane confirmate cu Sars-Cov-2 sunt internate (21 iunie) la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, singurele care trateaza pacienti cu coronavirus. In prezent mai exista 32 de locuri libere la Spitalul de Boli Infectioase si 8 la Pneumoftiziologie.

In perioada 15-21 iunie au fost internate 56 de persoane depistate cu Covid–19. In afara de cei internati, cu confirmare la test, sunt si alte persoane suspecte, care asteapta rezultatele. Si cei suspecti sunt internati pana la testare.

Spitalul de Boli Infectioase si Spitalul de Pneumoftiziologie au ramas singure in linia 1 pentru tratarea pacientilor cu Covid-19. Recent, Spitalul de Recuperare si-a redeschis activitatea si e non-covid. Situatia e aceeasi si la Medicala 1, sectie care in ultima saptamana a preluat toate urgentele de la Institutul Inimii, dupa ce acolo a izbucnit un focar si au fost depistate 23 de persoane cu Covid-19.

„Mai avem 40 de locuri acum pentru cei cu Covid-19″, spune Mihai Moisescu, directorul Directiei de Sanatate Public Cluj, care atrage atentia: „trebuie sa luati in calcul si persoanele care sunt suspecte, iar atunci numarul creste la internare. Ne apropiem de ocuparea spitalelor. Nu stiu ce-as putea sa le spun acelor oameni care inca vad ca pun la indoiala acest virus pentru care nu avem nici un vaccin. Cele peste 8 milioane de cazuri, aproape 9 la nivel mondial nu sunt destule? Nu este nici o conspiratie si alte fabulatii de acest fel. Ascultati-i pe medici, pe cei din spitale, pe cei care ingrjiesc acesti pacienti. Virusul exista, se transmite. Este o evolutie naturala a unui proces infectios cu aparitia unui agent nou, iar populatia este vulnerabila, toata lumea il poate primi. Ce putem face in lipsa vaccinului e sa aplicam aceste masuri: masti peste nas si gura, spalat pe maini si distantare fizica.Cand vorbim, stranutam sau tusim, masca blocheaza curentul de aer cu agentul biologic si il retine. Daca purtam amandoi masca, riscul este minim. Daca ne spalam pe maini, il indepartam. Asta putem face pana cand va aparea arma specifica: vaccinul”, precizeaza Moisescu.

Medicul spune ca „exista persoane iresponsabile, care pur si simplu refuza sa asculte sfaturi simple, precum purtarea mastilor si spalatul mainilor. Nu e nimic alarmist aici, ci sunt doar niste cifre in crestere, care vor creste si mai mult daca nu suntem atenti si responsabili, iar atunci va suferi toata lumea. Pot aparea si cazuri grave, acele forme severe care au nevoie de ingrijire in sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva, iar daca se aglomereaza, va fi foarte dificil sa fie asigurata asistenta pentru toata lumea. ”

„Nu exista virusul? Nu ii doresc nimanui sa ajunga sa-l cunoasca, sincer. Nu minte nimeni, cifrele care sunt, sunt cele reale. Daca vom continua in acest ritm, riscam ca intr-o saptamana sa nu mai avem locuri in spitale pentru pacientii cu Covid-19. Mai avem 40 de locuri, dar uitati-va la crestere, la ritmul acesta pe care l-am avut doar in aprilie, in plina epidemie. Pastrati distanta, e foarte important, purtati masca, in special in spatiile inchise si spalati-va pe maini. Transmiterea comunitara este responsabila in primul rand de aceste cresteri, este foarte clar. Cat timp s-au respectat aceste masuri de distantare si igiena, numarul cazurilor a scazut. Dupa relaxarea aceasta inteleasa de unele persoane intr-un alt mod decat cel corect, uitati cum crestem. Trebuie sa intelegem ca virusul e prezent. Am ajuns la relaxare datorita efortului comun al societatii, atunci cand s-au respectat masurile specifice. Cum sa nu fim ingrijorati acum, cum sa nu existe ingrijorare in randul medicilor de la Spitalul de Boli Infectioase? Orice om normal la cap, cand vede ca exista o crestere de cazuri ca in aprilie, isi pune problema despre ce se poate intampla in cateva zile daca va continua aceasta crestere”, adauga medicul epidemiolog.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: