Apel la unitate impotriva lui Firea. Grupul pentru Dialog Social: „Electoratul nu va va ierta daca Bucurestiul va fi pierdut”

politica

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a lansat, joi, „un apel la unitate” partidelor de centru-dreapta sa desemneze candidati unici pentru Primaria Capitalei si primariile de sector, oferindu-se sa organizeze o dezbatere „spre a ajuta sa se realizeze acordul asupra unei candidaturi unice si de succes”.

Apelul este adresat presedintilor PNL, Ludovic Orban, USR – Dan Barna si PMP – Eugen Tomac, dar si candidatilor Nicusor Dan si Vlad Voiculescu.

„Credem ca impartasim impreuna urmatoarele trei evidente. Prima: alegerile locale din acest an vor fi intr-un singur tur de scrutin. A doua: Bucurestiul a fost dureros de rau administrat sub mandatul d-nei Gabriela Firea, al primarilor de sector si, in general, al PSD. Nevoia unei schimbari radicale este resimtita, in cercuri largi ale opiniei publice, ca imperios necesara. Un nou mandat de patru ani pentru d-na Firea ar fi un dezastru pentru Capitala, dar si un mare premiu pentru PSD – un partid responsabil in mare parte pentru dezvoltarea mult sub posibilitati a Romaniei din ultimii treizeci de ani. O ultima evidenta: daca partidele de centru-dreapta nu vor avea candidati comuni pentru Primaria Generala si primariile de sector, d-na Firea are foarte multe sanse sa fie realeasa”, se sustine in apelul lansat, citat de Agerpres.

Conform GDS, „lucrurile ar trebui sa fie simple” si ca „se cuvine” ca aceia implicati „sa negocieze onest sustinerea reciproca pentru candidatii unici ai dreptei si mai ales pentru cel sau cea la Primaria Generala”.

„Or, constatam ceva aiuritor: mai intai, PLUS si USR, desi membrii aceleiasi aliante politice, au fiecare cate un candidat propriu la Primaria Generala. Acestia, desi clameaza unitatea Aliantei, se provoaca reciproc la dezbateri pe care nu le sustin, in timp ce fac declaratii razboinice la adresa d-nei Firea; dar n-au decis nici macar metoda prin care vor alege pe cel mai bine clasat dintre ei pentru a castiga alegerile. Iar cand in fine se intalnesc, se despart repede promitand, nici macar un compromis rezonabil, ci „ca se vor mai intalni”. Cat despre PNL, se pare ca nu concepe sa mearga la alegerile din Bucuresti fara un candidat propriu (inca nedesemnat), dand de inteles printr-unii reprezentanti ca partida e ca si castigata. Cu un asemenea discurs, promisiunea de a negocia nu mai este nici macar un exercitiu retoric”, se adauga in document.

GDS le atrage atentia celor carora le este adresat apelul ca „incet-incet foarte multa lume – presa, ONG-uri, analisti, dar mai ales opinia publica – incepe sa perceapa tot mai multa ipocrizie cand va aude la TV conferentiind de zor despre ‘unitatea dreptei’ si despre ca si sigura infrangere a PSD la Bucuresti”.

„Se amplifica impresia ca, in fapt, mai mult decat infrangerea PSD-ului va preocupa pozitia de putere in cadrul propriului partid, jocurile de culise, victoriile marunte, asta cand orgoliul personal si convingerea propriei desavarsiri si a partidului dumneavoastra nu va intuneca judecata. Speram totusi ca sunteti inca suficient de lucizi si suficient de onesti, atunci cand va pretindeti servitorii binelui public. Grupul pentru Dialog Social considera ca este urgent si necesar: sa deblocati rapid negocierile reale, abandonand orice tergiversare, sa decideti cat mai repede cu putinta candidati unici pentru Primaria Generala si primariile de sector, promovand, in urma unor studii stiintifice, candidatul cel mai bine plasat si apoi sa sustineti cu toata forta si autoritatea dumneavoastra acest candidat unic”, se mentioneaza in document.

GDS mai recomanda evitarea „condescendentei fata de alte partide de dreapta si alti candidati, tratand cu seriozitate si respect sansele acestora” si cedarea „pozitiei proprii in numele scopului comun si al binelui public”.

„Credem ca daca nu veti actiona urgent in acest sens, sunt multe sanse ca Bucurestiul sa fie pierdut. Si, dincolo de situatia grava in care veti pune Capitala in anii urmatori, dezbinarea voastra va avea probabil un efect nefericit deloc neglijabil si asupra alegerilor generale (indiferent daca acestea vor avea loc anticipat sau la termen). Nu va leganati cu iluzia ca electoratul va va ierta. Profund ingrijorat de prezenta dezunire dintre partidele de dreapta, Grupul pentru Dialog Social isi exprima disponibilitatea de a organiza o dezbatere cu si intre candidatii la Primaria Generala, precum si cu reprezentantii partidelor respective, spre a ajuta sa se realizeze acordul asupra unei candidaturi unice si de succes”, se incheie apelul citat.

Mai mult despre:

Comentarii: