Apelul lui Klaus Iohannis in fata sefilor de state din UE, la reuniunea de la Porto. Sunt vizate „actiunile de dezinformare” sponsorizate de Moscova

politica

Presedintele Klaus Iohannis a reiterat, sambata, la reuniunea informala a Consiliului European de la Porto, apelul la consolidarea coordonarii la nivelul Uniunii Europene, aratand ca imunizarea populatiei impotriva COVID-19 ramane prioritara, context in care este importanta asigurarea necesarului de vaccinuri, eforturile Comisiei Europene in acest sens fiind pe deplin apreciate, informeaza Administratia Prezidentiala.

In acest context, el a subliniat importanta unei campanii de informare publice eficiente care sa contracareze actiunile de dezinformare, care risca sa sporeasca gradul de neincredere in vaccinuri.

Totodata, Iohannis a evidentiat importanta sprijinului acordat partenerilor estici si celor din Balcanii de Vest, precum si statelor terte in nevoie, un exemplu in acest sens fiind sprijinul acordat recent Indiei. In context, presedintele Klaus Iohannis a mai aratat ca Romania continua sa acorde sprijin Republicii Moldova si Ucrainei prin donarea de vaccinuri.

In cadrul reuniunii informale a Consiliului European, sefii de stat si de guvern au avut un nou schimb de opinii cu privire la coordonarea la nivel UE in contextul pandemiei de COVID-19, cu accent pe situatia epidemiologica actuala si derularea campaniilor de vaccinare, inclusiv din perspectiva asigurarii necesarului de vaccinuri si a comunicarii publice. Au fost abordate in discutii si aspectele de interes privind instituirea certificatului digital, precum si sprijinul pentru statele terte.

In marja Consiliului European informal s-a desfasurat, de asemenea, reuniunea informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre UE cu India, in format hibrid, premierul Indiei, Narendra Modi, participand prin videoconferinta la reuniune. Discutiile s-au axat pe consolidarea cooperarii in combaterea pandemiei de COVID-19, cu precadere in contextul in care India se confrunta cu o situatie epidemiologica pe plan intern fara precedent.

Liderii europeni si premierul indian au agreat o declaratie comuna, axata in principal pe aspecte legate de combaterea pandemiei de COVID-19 si redresarea socio-economica durabila si digitala, o declaratie privind stabilirea unui Parteneriat pentru Conectivitate, cu obiectivul imbunatatirii conectivitatii in toate dimensiunile sale, prin promovarea unor proiecte de calitate, bazate pe principiile durabilitatii si conditiilor echitabile, precum si o serie de angajamente de cooperare sectoriala in domeniile dezvoltarii durabile, securitatii, digital si inteligentei artificiale.

Klaus Iohannis a participat, vineri si sambata, la Porto, in Portugalia, la Summitul Social european, la reuniunea informala a Consiliului European, precum si la Summitul UE-India.

Gazduit de presedintia portugheza a Consiliului Uniunii Europene, Summitul Social a inclus doua evenimente distincte: Conferinta la nivel inalt pe teme sociale, cu participarea partenerilor sociali, si reuniunea informala a Consiliului European.

Discutiile specifice din cadrul Conferintei la nivel inalt au fost structurate pe trei ateliere tematice – „Ocuparea si locurile de munca”, „Competente si inovare”, „Bunastarea si protectia sociala”, la acestea participand, pe langa liderii europeni, si diversi parteneri sociali de la nivel UE.

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o interventie in cadrul atelierului tematic „Competente si Inovare”. Cu aceasta ocazie, seful statului a subliniat importanta unei educatii de calitate, atat pentru persoanele tinere, cat si pentru persoanele adulte, deja active, evidentiind rolul acesteia in sustinerea unei mai bune integrari pe piata muncii, precum si pentru dezvoltarea societatii in ansamblu.

Sefii de stat si de guvern au agreat Declaratia de la Porto, document care stabileste agenda politicii sociale europene pentru perioada urmatoare. Documentul subliniaza importanta unitatii si solidaritatii pentru definirea proiectului european, promovarea modelului social european, a coeziunii sociale si a prosperitatii in Uniune, precum si in combaterea efectelor crizei generate de pandemia de COVID-19. Pilonul European al Drepturilor Sociale este considerat un element fundamental al redresarii post-criza, care trebuie sa fie colectiva, incluziva si coeziva.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: