Apelul lui Orban catre „fiecare parinte si bunic”: „Putem sa marim pensiile cu 14%, atat se poate. Cine promite altceva, minte”

politica

Premierul Ludovic Orban a lansat un apel, vineri, catre cei varstanici sa inteleafa ca Guvernul nu poate mari acum pensiile cu mai mult de 14%, in conditiile in care PSD face presiuni sa fie marite cu 40%. „Orice alta crestere mai mare si stiu ca populismul pesedist se va manifesta in continuare, ca se vor grabi sa respinga OUG pentru cresterea punctului de pensie, dar sa inteleaga rational fiecare parinte si bunic ca atat se poate, cine promite altceva minte”, a spus Orban.

„Nu vom mai avea crestere economica. Vom avea o contractie economica estimata astazi la 3,8%. Criza sanitara a provocat o criza economica. Cu toate astea, eu nu cunosc o alta tara europeana in care sa se fi luat o decizie asemanatore, Guvernul va creste pensiile cu un procent consistent de 14%. Este o crestere extrem de mare, pe care ne angajam sa o putem finanta.

In ceea ce priveste alte cresteri ulterioare, orice alta decizie de crestere a pensiilor va fi luata doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. Romania are nevoie de acces la finantari cu costuri minime pentru a asigura resursele necesare.

Orice crestere de pensie care e facuta fara sa tina cont de evolutia economiei se va intoarce nu numai impotriva parintilor si bunicilor nostri, ci impotriva interesului general al societatii.

Este o crestere extrem de mare pe care ne angajam sa o putem plati atat pe anul viitor, cat si pentru ani urmatori. Orice alta crestere de pensii se va face doar tinand cont de realitatile bugetare si capacitatea de plata a Romaniei

Orice crestere a pensiilor care este facuta fara a tine cont de efectul pe care il produce va fi o decizie care va face rau Romaniei, parintilor si bunicilor nostri

Orice crestere pentru care nu exista garantia ca exista sustenabilitate poate genera o situatie extrem de grava. Fie inflatie, ceea ce va anula oricum aceasta crestere, fie ne va pune in situatia de a ne imprumuta din ce in ce mai mult si la costuri din ce in ce mai ridicate.

Eu nu pot accepta o astfel de situatie. Si asa de 4 luni este un adevarat dezmat in Parlament in materie de legi care genereaza noi si noi cheltuieli pentru buget. Ne-am luptat pe toate caile constitutionale si legale sa impiedicam astfel de decizii. Din pacate, multe au fost adoptate si cresc nota de plata. Poti sa faci rau Romaniei, si asta face majoritatea condusa de PSD, facandu-te ca vrei sa faci bine, sa cresti anumite categorii de venituri pe care apoi nu le mai poti plati.

Am facut mximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, dar pe care ne-o asumam si pe care garantam ca o putem sustine.

Vom face tot ce tine de noi pentru ca inflatia sa se mentina la un nivel scazut si sa nu fie afectata puterea de cumparare.

Orice alta crestere mai mare si stiu ca populismul pesedist se va manifesta in continuare, ca se vor grabi sa respinga OUG pentru cresterea punctului de pensie, dar sa inteleaga rational fiecare parinte si bunic ca atat se poate, cine promite altceva minte. Daca nu ai resursele necesare, degeaba promiti si apoi nu mai poti plati”, a declarat Orban.

Avem o decizie CCR care spune foarte clar ca, odata stabilit un nivel al pensiilor, pensiile nu pot fi taiate. De aceea orice decizie legata de puntul de pensie trebuie sa fie bine fundamentata.

Evident ca va creste deficitul bugetar, probabil ca va fi 8,5-8,6. Urmariti deficitul bugetar in toate tarile europene si vom avea un deficit bugetar printre cele mai mici.

In proiectul de rectificare bugetara apare ca pensiile vor creste, de la 1 septembrie, cu 14%. Este de asteptat ca PSD sa declanseze o campanie de propaganda neagra prin care sa acuze Guvernul Orban ca a taiat pensiile cu 26%, intrucat nu le-a marit cu 40%, asa cum este in legea adoptata anul trecut de majoritatea PSD.

​”Se propune ca incepand cu 1 septembrie 2020 valoarea punctului de pensie sa fie majorata cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Totodata, se propune majorarea incepand cu aceeasi data a indemnizatiei minime sociale pentru pensionari, cu 14%, de la 704 lei la 800 lei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Economia Romaniei a consemnat un declin de 12,3% in trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica.

Fata de T2 2019, scaderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

In primele sase luni ale acestui an, economia Romaniei a scazut cu 3,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe serie ajustata sezonier, si cu 4,7% pe serie bruta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: