Apelul unei profesoare: „Va rog, nu ne mai terfeliti atat! De unde ideea ca o invatatoare munceste doar 4 ore?”

news

Profesoara Ana Naghi atrage atentia asupra valului de ura care este alimentat pe retelele de sociazare impotriva profesorilor in conditiile in care acestia nu vor sa renunte la greva generala.

Ea a tinut sa comenteze o postare prin care se sustine ca profesorii pot fi comparati cu chelnerii, adica au parte de numeroase alte beneficii pe langa un pretins salariu de 6.000 de lei.

„De ce atata ura la adresa dascalilor? De unde atatea presupuneri despre castiguri senzationale? De unde ideea ca o invatatoare munceste doar 4 ore? De ce…?

Salariul meu este jumatate din cat isi da doamna cu presupusul. Am 39 de ani, doua facultati de-alea pe bune. Examen de titularizare luat cu 9.20. De definitivat luat in anul urmator cu aceeasi nota. Inspectii in fiecare an. In vara am examen pentru gradul II. Dupa 3 ani parcursi. In ultima saptamana din august am examen scris si oral. Apoi, dupa nici macar o saptamana de odihna, la 1 septembrie incepe noul an scolar. Iau clasa pregatitoare, deci ma straduiesc sa ii intampin cu mici surprize si o clasa primitoare. Pe banii mei, ca in fiecare an, de altfel.

Anul urmator ma inscriu la gradul I. Il termin la 44 de ani, cand fiica-mea termina clasa a XI-a. La fix cat sa ma ocup (si) de copilul meu, inainte de Bacalaureat.

Ah, sa nu uit: pentru copilul personal am tot mai putin timp liber. In urma cu niste ani o puneam pe covor cu jucarii si o rugam sa nu faca galagie, ca am de invatat. Din cand in cand isi mai ridica ochii la mine, dornica sa ma joc cu ea si ma intreba: ‘Gata, mami?’. Nu, mai aveam… Si nu sunt cu ea la inceputul sau finalul anului scolar. Ca asa sunt ‘doamnele’…

As mai povesti, dar ati crede ca nu imi iubesc profesia. O iubesc enorm, ca de-asta am mers mai departe atunci cand dormeam doar 3 ore pe noapte. Ca de-aia imi pun toata familia sa decupeze cu mine sau sa mai astepte pana pot pune masa. Ca de-aia raspund si la 10 noaptea la mesajele parintilor. Ca de-aia…

Stiu ca sunt si uscaturi, ca in orice padure. Dar, va rog, nu ne mai terfeliti atat! Nu ne mai bagati pe toti in aceeasi oala! Ca nici eu nu am spus ca toti medicii sunt incompetenti atunci cand mi s-a gresit doza de anestezie si am facut stop cardio-respirator atunci cand am nascut. Sau ca toate croitoresele sunt nu stiu cum, atunci cand una singura mi-a gresit un tiv…

Parinti, haideti sa nu uitam ca suntem o echipa si ca trebuie sa lucram impreuna pentru binele copiilor! Un cadru didactic linistit, respectat si platit decent va intra in clasa si va da mai mult randament. Iar copiii dvs vor fi principalii beneficiari”, a scris Naghi pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciuca a sustinut miercuri la „problemele nu se rezolva blocand anul scolar”.

„In momentul de fata, avem o greva declansata la nivelul sindicatelor din invatamant si doresc sa subliniez cateva aspecte care trebuie sa fie cunoscute si constientizate de catre fiecare dintre noi. Am discutat cu reprezentantii sindicatelor, atat la nivelul Ministerul Educatiei, in echipa la nivelul Guvernului, cu presedintele Camerei Deputatilor, la nivelul Legislativului si, desigur, reprezentantii coalitiei pentru a avea un dialog cat se poate de onest si a face in asa fel incat sa se inteleaga ca nu sunt doar vorbe, ci ca ne-am asumat ca invatamantul sa reprezinte prioritatea nationala numarul unu, ceea se va intampla, atat prin programul de guvernare, cat si prin modul in care se va reflecta prin masurile pe care le-am luat, le vom lua, astfel incat sa asiguram viitorul copiilor nostri, viitorul tarii”, a afirmat Ciuca la Palatul Victoria.

El a evidentiat ca problemele din Educatie nu pot fi rezolvate prin blocarea anului scolar.

„Este foarte clar pentru noi toti ca nu putem sa vedem profesorii nostri in alta parte decat la catedra, iar pe copiii nostri, elevi sau studenti, in banci sau in amfiteatre. Nu cred ca in momentul de fata este momentul prin care sa putem sa rezolvam problemele blocand anul scolar. De aceea, ma angajez personal, am discutat si cu presedintele Camerei Deputatilor, domnul Marcel Ciolacu, astazi vom continua dialogul, vom avea intalniri cu asociatia parintilor, cu asociatia elevilor si vom face in asa fel incat, pe baza de dialog, sa rezolvam problema, facand inca o data apel si la liderii de sindicat si la cadrele didactice sa inteleaga masurile pe care noi le-am luat”, a subliniat premierul.

El a amintit ca noile Legi ale Educatiei au fost votate in Parlament si se doreste punerea lor in aplicare cat mai rapid.

„Ieri, tocmai, s-au votat Legile Educatiei. Este un pachet de legi – Legea invatamantului preuniversitar si Legea invatamantului universitar. Trebuie sa le punem in aplicare, trebuie sa facem in asa fel incat, pana la inceputul anului scolar, legile sa poate sa intre in functiune si sa produca efecte”, a mai transmis Ciuca.

Potrivit acestuia, sunt insa masuri care sunt foarte greu de indeplinit in momentul de fata.

„Am decalat intreg procesul de elaborare a Legii salarizarii prin care se elimina inechitatile si se aduce invatamantul pe locul care i se cuvine. Am gasit, de asemenea, resurse sa putem sa asiguram acei bani, acele bonificatii pentru debutanti in invatamant. (…) Este in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern, proiectul de ordonanta de urgenta. Am inteles problemele personalului nedidactic si auxiliar. (…) Dar, celelalte chestiuni pe care le-am discutat la intalnirea cu liderii sindicatelor sunt absolut foarte, foarte greu de indeplinit in momentul de fata, in conditiile in care – si inca o data fac apel – trebuie sa intelegem ca Romania ca sa poata sa beneficieze in continuare de fondurile europene (…) avem o tinta de deficit pe care trebuie s-o indeplinim. Nu putem sa sporim in acest moment cheltuielile, pentru ca absolut orice astfel de cheltuiala produce efect pe deficit si, o data ce am pierdut controlul asupra deficitului, este clar ca nu ne mai indeplinim obiectivele si intram intr-o alta paradigma, pe care nu stiu cine o va controla”, a explicat prim-ministrul.

El a completat ca nu ar fi „nici onest, nici corect, nici principial” sa predea un mandat care sa aiba probleme.

„Nu ar fi nici onest, nici corect, nici principial sa predau un mandat care sa aiba probleme, sa aiba… Oricum sunt probleme, orice asumare de mandat presupune de la sine si asumarea problemelor. Nimeni nu ne da o situatie rezolvata si sa o guvernam. Venim la guvernare ca sa rezolvam problemele. Dar, inca o data, o astfel de chestiune n-as putea sa o fac, pentru ca nu mi se pare, cum spuneam, nici principial si nici onest si este o chestiune care are continuitate intr-o coalitie care si-a asumat guvernarea intr-o situatie deosebit de dificila pentru tara noastra”, a spus Ciuca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: