Apple si Meta, in fata unor acuzatii antitrust din partea UE. Sunt vizate taxele de abonament si limitarile privind navigarea intre browsere

externe

Apple si Meta Platforms se vor confrunta probabil cu acuzatii pentru ca nu au respectat normele UE destinate sa le limiteze puterea – concurentiala – inainte de sezonul de vara, au declarat trei oficiali UE care au cunostinta directa despre acest subiect, conform Reuters.

Comisia Europeana, care a lansat investigatii asupra celor doua companii si a Alphabet/ Google in luna martie, in conformitate cu Legea privind pietele digitale (DMA), considera Apple si Meta ca fiind cazuri prioritare, au declarat persoanele respective.

DMA cere Big Tech sa acorde spatiu pentru concurenta rivalilor mai mici si sa faciliteze trecerea de la un serviciu online concurent la altul, cum ar fi platformele de socializare, browserele de internet si magazinele de aplicatii.

Autoritatile de reglementare ale UE vor emite constatari preliminare, care sunt similare unor acuzatii antitrust, inainte de vacanta de vara din august, Apple fiind prima acuzata, urmata de Meta, au precizat sursele citate

Comisia si Meta au refuzat sa comenteze. Apple a facut referire la declaratia sa din martie, in care a afirmat ca este increzatoare ca planul sau respecta DMA si ca continua sa se angajeze in mod constructiv cu Comisia.

Companiile pot oferi solutii pentru a raspunde preocuparilor prezentate in constatari inainte de o decizie finala, asteptata inainte ca sefa antitrust a UE, Margrethe Vestager, sa paraseasca functia in noiembrie, care ar putea include amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri anuala globala a unei companii in cazul incalcarilor.

Ancheta UE vizeaza regulile de orientare ale Apple, despre care autoritatile de reglementare spun ca impun limitari care impiedica dezvoltatorii de aplicatii sa informeze gratuit utilizatorii cu privire la ofertele din afara App Store, precum si noile taxe percepute dezvoltatorilor de aplicatii.

Se asteapta ca autoritatile de reglementare din UE sa acuze Apple in legatura cu aceasta problema, au declarat persoanele mentionate, adaugand ca o a doua investigatie care se concentreaza pe ecranul de alegere pentru browserul sau web Safari va dura probabil mai mult timp.

Constatarea preliminara referitoare la Meta se concentreaza pe modelul sau recent introdus, „pay or consent”, prin care utilizatorii platesc o taxa de abonament pentru un Facebook si un Instagram fara reclame, au precizat persoanele respective.

FT a fost prima publicatie care a relatat ca Apple se va confrunta cu acuzatii din partea UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: