politica

Aproape 10 milioane euro a primit PSD in 2021 ca subventie de la stat. Mare parte din bani a mers la Antena 3 si RTV

PSD a primit pana in luna octombrie a acestui an peste 45 de milioane de lei de la bugetul de stat ca subventie de stat. Mare parte dintre bani a fost folosita pentru propaganda si promovare, insa PSD refuza constant sa detalieze catre ce posturi TV si publicatii au plecat sumele respective. Insa nu este greu de ghicit.

Europa Libera informeaza ca, pentru luna octombrie, partidele primesc din nou sume marite, ca urmare a recentei rectificari bugetare operate de premierul Florin Citu. Astfel, partidele vor incasa aproape 40 de milioane de lei intr-o singura luna. Guvernul Citu a decis la rectificarea bugetara sa mareasca bugetul pentru subventia partidelor cu aproape 90 de milioane de lei.

Hotararea a fost luata dupa ce USR a iesit de la guvernare, decizia fiind asumata de PNL si UDMR. Astfel, daca in primele 9 luni ale acestui an, toate partidele care beneficiaza de subventia au incasat 117 milioane de lei (23.4 milioane de euro), in cele trei luni ramase ar trebui sa primeasca inca 133 de milioane de lei.

Partidele au incasat in ultimii cinci ani peste un miliard de lei de le bugetul de stat, fara sa ofere informatii publice despre destinatia acestor sume record. Multi bani au ajuns si la televiziuni, subliniaza Europa Libera.

Cati bani au primit partidele in 2021 (fara luna octombrie)

PSD – peste 45 de milioane de lei
PNL – peste 38 de milioane de lei
USR – aproape 20 de milioane de lei
AUR – peste 9.2 milioane de lei
Pro Romania – peste 1.7 milioane de lei
PMP – aproape 2.4 milioane de lei

Atat PSD cat si PNL au cheltuit o buna parte din sumele primite de la stat pentru propaganda. PSD a refuzat sa dezvaluie cu cine a incheiat contractele, insa informatiile publice arata ca suma cheltuita este de peste 15 milioane de lei in doar sase luni. Conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, PSD a cheltuit in ultimii doi ani peste 430 de milioane de lei (peste 100 de milioane de dolari).

PNL a prezentat si destinatarii sumelor, 1,3 milioane de lei plecand lunar din conturile partidului pentru promovare in presa si propaganda. Pe lista se afla firme apropiate de Realitatea Plus, B1 TV, RTV, Newsweek sau PS News.

Antena 3 si RTV primesc sume uriase de la PSD in fiecare luna, a confirmat recent Dan Barna.

„Noi nu avem 16 milioane sa dam la televiziuni cum a dat in prima jumatate de an PSD-ul. (…) Pe prima jumatate de an, din subventie, PSD a cheltuit 16 milioane de lei, bani din subventie, pe factura, la televiziuni, PNL – 8 milioane de lei, bani pe factura la televiziuni, noi 450.000 de lei boost-uri pe Facebook pentru mesajele si comunicatele partidului. Deci, 16 milioane fata de jumatate de milion… de asta lesina si Prelipceanu si Gadea sa ne crucifice si sa ne umple de zoaie”, a explicat Dan Barna intr-o discutie cu senatorul USRPLUS Irineu Darau.

In mediul online sau la televiziuni nu au aparut semne distincte care sa indice faptul ca anumite articole sau spatii de emisie ar fi beneficiat de finantare din partea social-democratilor.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Diana Sosoaca se teme ca va fi furata la vot si ameninta cu dosare penale: „Luati labele de pe voturile romanilor!”

Senatoarea SOS Diana Sosoaca i-a avertizat pe cei care vor sa fraudeze alegerile locale si…

4 minute ago

Dupa caldura, in Apuseni a revenit zapada

In zona Muntilor Apuseni a revenit ninsoarea. In doar cateva zeci de minute, la Scarita-Belioara…

15 minute ago

Guvernul olandez nu mai are incredere in Meta. Riscurile de securitate ar putea duce la interzicerea Facebook pentru ministerele din Tarile de Jos

Facebook ar putea sa fie interzis pentru guvernul olandez, din cauza riscurilor de confidentialitate ale…

17 minute ago

Emil Boc vrea doar interviuri cu intrebari regizate. Ce a patit o jurnalista Euronews: „Iese, tranteste usa salii de sticla si pleaca”

Dana Cotovanu, jurnalista la Euronews Romania, relateaza o situatie revoltatoare in legatura cu primarul Clujului,…

39 de minute ago

Actiuni de intimidare ale Chinei in jurul Taiwanului. Avioane militare chineze „patruleaza” in jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate in jurul Insulei Taiwan incepand cu ora…

2 ore ago

Sibiu: Client cu masina de zeci de mii de euro, surprins de camerele de supraveghere cum fura dintr-o cofetarie

Dupa ce a instalat camere de supraveghere in locatiile sale, proprietarul unui lant de cofetarii…

34 de minute ago