Aproape 200.000 de oameni i-au adus un omagiu fostului papa Benedict al XVI-lea

externe

Aproape 200.000 de oameni i-au adus un omagiu fostului Papa Benedict al XVI-lea in ultimele trei zile, informeaza BBC si AP.

Papa Francisc va conduce slujba de inmormantare, prima data cand un Papa in sedinta a condus inmormantarea predecesorului sau in peste 220 de ani, spune Vaticanul.

Desi inmormantarea sa este inedita, are un precedent: in 1802, Papa Pius al VII-lea a condus inmormantarea de la Sf. Petru a predecesorului sau, Pius al VI-lea, care murise in exil in Franta in 1799, ca prizonier al lui Napoleon.

Zeci de mii de oameni sunt asteptati sa participe la inmormantarea din Piata Sf. Petru, in fata Bazilicii Sf. Petru, la ora locala 9:30.

Deoarece Benedict nu mai era sef de stat cand a murit, vor participa doar delegatii oficiale din Italia si Germania natala a lui Benedict, iar presedintele german Frank-Walter Steinmeier si presedintele italian Sergio Mattarella si-au confirmat participarea.

Dar alti sefi de stat si de guvern au decis sa accepte oferta Vaticanului si sa vina in calitate neoficiala. Printre acestia se afla presedintii Poloniei si Ungariei, cel putin patru premieri, regele Filip al Belgiei si regina Letizia a Spaniei

In Portugalia a fost declarata zi de doliu national, in timp ce in Italia steaguri vor fi arborate in berna pe cladirile publice din intreaga tara.

Clopotele bisericii vor suna la ora 11:00 in Germania (10:00 GMT) pentru a cinsti memoria fostului Papa nascut in Germania.

Arhiepiscopul Gallagher, secretarul de externe al Vaticanului, a recunoscut ca evenimentele de saptamana trecuta au schimbat ecuatia pentru a-i permite Papei Francisc sa ia in considerare propria sa pensionare.

Francisc a laudat curajul lui Benedict de a se retrage atunci cand a crezut ca nu mai are puterea sa conduca biserica, spunand ca „a deschis usa” altor papi sa faca acelasi lucru. Francisc, la randul sau, a spus recent ca a lasat deja instructiuni scrise in care se subliniaza conditiile in care si el ar demisiona daca nu si-ar mai putea indeplini atributiile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: