Aprox. 500.000 de refugiati stau sa intre in Bulgaria. O vor lua apoi spre Romania?

news

Fortele armate si de politie din Bulgaria si Macedonia vor efectua impreuna in zilele urmatoare manevre la granita comuna pentru testarea capacitatii lor de a face fata unui posibil nou val de refugiati pe eventualele rute alternative pe care migrantii ar putea incerca sa ajunga in vestul Europei dupa inchiderea rutei balcanice, transmit joi agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Autoritatile de la Sofia se tem ca migrantii blocati in prezent in Grecia, dar si cei aflati in Turcia, ar putea incerca sa gaseasca o noua ruta prin tranzitarea teritoriului bulgar sau prin Marea Neagra.

Armata bulgara a dislocat in ultimele zile circa 400 de soldati la frontiera cu Grecia, dupa ce parlamentul de la Sofia a votat luna trecuta in favoarea angajarii armatei in operatiunile de supraveghere a frontierelor terestre si maritime pentru prevenirea unui aflux de refugiati.

Incepand de miercurea trecuta, ruta balcanica pe care obisnuiau sa ajunga in vestul Europei migrantii veniti mai ales din Orientul Mijlociu a fost inchisa in urma deciziei comune luate de tarile aflate pe acest traseu. Prin urmare, in prezent circa 40.000 de migranti sunt blocati pe teritoriul Greciei, dintre care aproximativ 14.000 stau in conditii mizere in tabara Idomeini, la frontiera greco-macedoneana.

Intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt, ministrul austriac al apararii a declarat ca intre 400.000 si 500.000 de migranti se afla in prezent in zona granitei dintre Turcia si Bulgaria.

Premierul bulgar Boiko Borisov i-a cerut saptamana trecuta presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ca acordul dintre UE si Turcia ce vizeaza stavilirea fluxului migrator si este in prezent discutat la Consiliul European de primavara sa aiba in vedere si protectia granitei terestre turco-bulgare, precum si pe cea a frontierei de la Marea Neagra a UE cu Turcia, nu doar frontiera maritima dintre Turcia si Grecia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: