Apus de soare pentru dolar? BBC: Cine si cand va pune capat hegemoniei monedei americane

analize

tanara, bancnote false, Bucuresti, furt, parinti

America foloseste dolarul ca arma de sanctionare, ceea ce ii obliga pe adversarii sai sa caute alternative, scrie BBC

Dolarul domina lumea de la mijlocul secolului trecut si in tot acest timp i s-a prezis un declin rapid si inevitabil. Hegemonia monedei americane a fost considerata terminata atat dupa lansarea celei europene – euro, cat si dupa criza financiara globala care a inceput in Statele Unite in 2008. Dupa invazia Rusiei in Ucraina, discutiile despre sfarsitul dolarului ca moneda de rezerva si de decontare la nivel mondial au reinviat cu o noua vigoare.

Trei fapte ii incurajeaza pe cei care pariaza impotriva dolarului. In primul rand, principalul rival al SUA, China, a depasit Uniunea Europeana in ceea ce priveste dimensiunea economica si se apropie de SUA.

In al doilea rand, luptele interne si protectionismul submineaza reputatia SUA de imprumutator si creditor de ultima instanta fiabil. Un exemplu remarcabil este amenintarea recenta a primului default din istoria SUA.

Si in al treilea rand, americanii folosesc din ce in ce mai mult dolarul in locul portavioanelor si al dronelor pentru a pedepsi tarile care ameninta SUA sau aliatii sai.

Pana acum, niciunul dintre aceste trei argumente pentru declinul iminent al dolarului nu pare convingator.

America a evitat in cele din urma intrarea in incapacitate de plata, demonstrand din nou ca reputatia de principal si cel mai de incredere debitor din lume este mai importanta pentru ea decat chiar si propriii cetateni. Casa Alba a fost de acord sa reduca cheltuielile bugetare pentru a ajunge la un compromis cu opozitia.

In ceea ce priveste sanctiunile financiare fara precedent impotriva Rusiei pentru razboiul din Ucraina, acestea au fost introduse nu doar de Statele Unite, ci si de Europa, Marea Britanie si Japonia. Pana in prezent, fuga de dolar ca moneda de rezerva a fost insotita de o crestere a cotei euro si yenului – cota acestora a crescut cu 5% anul trecut.

Nu exista alternative la dolar, este sigur fostul secretar al Trezoreriei americane Larry Summers: „Europa este un muzeu, Japonia este un azil de batrani, China este o inchisoare, iar bitcoin este un experiment”

Se pare ca, pentru a te proteja de sanctiunile occidentale, nu este suficient sa scapi de dolari. Avem nevoie de o noua moneda de rezerva.

Singurul concurent real in afara Occidentului este China. Dar yuanul reprezinta doar 3% din rezervele globale si are un parcurs de zeci de ani pentru a deveni o alternativa viabila la dolar.

Dolarul are doua functii importante care il fac sa fie principala moneda din lume.

In primul rand, dolarul este o moneda de rezerva.

In al doilea rand, dolarul este moneda de cont. Cu dolarul, nu numai americanii, ci si intreaga lume platesc pentru bunuri si servicii.

Pozitia dolarului ca moneda de decontare se consolideaza, in ciuda incercarilor active ale Chinei, Rusiei, Braziliei, Indiei si ale altor economii emergente de a face comert in rupii si yuani. Mai multe despre acest lucru mai jos, dar mai intai despre functia principala a dolarului – rezerva.

Pana la sfarsitul anului trecut, lumea a acumulat rezerve de aproximativ 12 trilioane de dolari in echivalent. Aproape 60% sunt stocate in dolari, iar aproximativ 20% – in euro. Ponderea yuanului este de 3% , mai putin decat cea a yenului japonez si a lirei sterline (5% fiecare).

Cu toate acestea, ponderea dolarului este in scadere si, potrivit ultimelor date ale FMI, a atins cel mai scazut nivel din 1995 incoace.

Dolarul a devenit dominant in lume cu mult inainte ca SUA sa isi finanteze deficitele comerciale si bugetare gigantice cu obligatii de export denominate in dolari. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, au avut un excedent, iar capitalul in dolari a ajuns in Europa si Japonia pentru a-si reface economiile. Dupa 20 de ani, cand au inceput sa castige si sa economiseasca surplusul pentru zile negre, SUA si dolarul au fost o alegere naturala.

Exista o dezbatere apriga cu privire la amploarea si viteza de scadere a rezervelor de dolari.

Unii spun ca lucrurile au devenit mult mai dramatice in 2022 din cauza sanctiunilor financiare fara precedent impotriva Rusiei.

„Dolarul isi pierde pozitia de moneda de rezerva intr-un ritm mult mai rapid decat se crede in mod obisnuit”, a scris Stephen Lee Jen, care a lucrat la Morgan Stanley si la FMI. „Timp de doua decenii, cota sa a scazut constant, dar in 2022 rata acestui declin a crescut de 10 ori”.

Potrivit calculelor sale, dolarul a pierdut 11% din cota sa din 2016, si dublu fata de 2008.

Altii sustin ca Jen exagereaza si ca, in general, nu s-a schimbat nimic in lumea monedelor de rezerva in anul invaziei Rusiei in Ucraina.

„Permiteti-mi sa spun ca nu sunt deloc de acord. De fapt, ponderea dolarului in rezerve nu s-a schimbat deloc in 2022”, a declarat Brad Setser, specialist in valute la centrul de cercetare american Council on Foreign Relations (CFR).

Potrivit calculelor sale, scaderea ponderii dolarului in datele FMI se explica nu prin fuga de moneda americana ca raspuns la sanctiunile impotriva Rusiei, ci prin reevaluarea principalului activ in care sunt stocate rezervele acumulate in dolari – obligatiunile guvernamentale americane.

Pretul acestora scade pe masura ce ratele de creditare in America cresc. In 2022, acest lucru s-a intamplat mai repede decat in tarile care emit alte monede de rezerva, motiv pentru care ponderea dolarului in rezerve a scazut, considera Setser.

„Iar daca se ajusteaza datele FMI pentru a lua in considerare reevaluarea obligatiunilor guvernamentale americane, nu vad deloc o fuga de dolar. Mai mult, in 2022, nicio alta moneda de rezerva nu a fost atat de solicitata ca dolarul”, spune Setser.

Despre sfarsitul dominatiei dolarului se vorbeste cu aproximativ aceleasi cuvinte de o jumatate de secol , sau chiar mai mult, noteaza Neil Ferguson, un istoric al banilor si al sistemului financiar.

Presedintele brazilian Lula da Silva, in timpul unei vizite recente in China, a declarat ca in fiecare noapte este bantuit de intrebarea: de ce toata lumea tranzactioneaza in dolari, cine a decis acest lucru?

Presedintele francez Charles de Gaulle a vorbit cam in acelasi sens in 1965, iar ministrul sau de finante si viitor presedinte, Valery Giscard d’Estaing, a inventat sintagma „privilegiu exorbitant”.

Presedintele comunist chinez Xi Jinping si presedintele socialist brazilian Lula da Silva ar dori sa se lipseasca de dolari, dar nu pot inca.

Dolarul a fost din nou considerat ingropat la inceputul secolului dupa aparitia euro – moneda unica in Europa.

Cu toate acestea, pe parcursul celor 20 de ani de circulatie a euro, dolarul a pierdut doar 10% din ponderea sa in rezervele mondiale – la inceputul secolului era de aproximativ 70%, iar acum de aproximativ 60%.

Potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale (BRI), ponderea dolarului a fluctuat intre 80% si 90% in ultimii treizeci si ceva de ani. Iar in ultima vreme, nu a pierdut, ci a castigat popularitate: in 2010, dolarul a reprezentat 85% din toate decontarile internationale, iar in 2022 – 88%.

Faptul ca dolarul ramane principala moneda de cont sustine, de asemenea, pozitia sa ca principala moneda de rezerva, deoarece este mai bine sa economisesti pentru o zi ploioasa in moneda in care va fi mai ieftin si mai usor sa platesti importurile critice si sa rambursezi datoriile externe atunci cand va veni acea zi ploioasa.

Mai mult, toate platile in dolari trec prin bancile americane – cele mai mari din lume – iar autoritatile americane au, teoretic, capacitatea de a urmari miscarea banilor.

Platile in yuani si in alte monede din afara sistemului financiar occidental sunt ascunse, mai ales daca bancile fac schimb de mesaje despre acestea, ocolind sistemul international SWIFT.

De ce toata lumea tranzactioneaza in dolari

Steven Lee Jen sustine ca si ca moneda de decontare, dolarul va pierde teren in timp. Cu toate acestea, avertizeaza el, acest lucru nu este o chestiune de viitor apropiat, deoarece nu exista in lume o alternativa la pietele financiare americane – nimeni nu se poate compara cu ele in ceea ce priveste marimea, profunzimea, stabilitatea sau deschiderea.

O ilustrare perfecta a acestui lucru este petrolul, principala marfa de baza la nivel mondial.

India poate plati in rupii pentru materiile prime rusesti, iar China in yuani pentru cele saudite. Dar moneda principala a pietei petrolului ramane in continuare dolarul, deoarece comertul cu contracte financiare pentru petrol pe bursele occidentale pentru dolari este de multe ori mai mare decat volumul comertului cu loturi fizice de materii prime in toate monedele combinate.

Preturile mondiale ale petrolului, precum si ale altor materii prime, sunt stabilite pe piata libera americana de schimb in dolari, si nu in contracte directe intre tarile de baza si tarile in curs de dezvoltare.

Dintre toate tarile in curs de dezvoltare, doar China este capabila sa sfideze Statele Unite ca centru financiar mondial. Dar, pentru aceasta, va trebui sa isi creeze propria piata, deschisa si lichida pentru contractele financiare de furnizare de bunuri.

Un transfer al comertului de schimb in loturi fizice de petrol la Shanghai nu este suficient – atata timp cat instrumentele financiare sunt tranzactionate la New York, nimic nu ameninta dolarul.

Chiar daca Arabia Saudita, principalul exportator de petrol din lume, accepta sa isi vanda tot petrolul in yuani Chinei, primul cumparator de petrol din lume, cota Bursei de Energie de la Shanghai va creste cu doar 2 puncte procentuale, ajungand la 7% din piata mondiala a petrolului, de la 5% in prezent, sustin analistii de la banca norvegiana DNB, citati de cotidianul Financial Times.

Se tem SUA de declinul dolarului?

Intrebarea nu este corect pusa, sustine fostul secretar al Trezoreriei americane Larry Summers. Este suficient sa amintim de ce dolarul a inlocuit lira sterlina ca moneda de rezerva.

„Istoria ofera un raspuns fara echivoc: dolarul poate pierde statutul de moneda de rezerva, dar cand acest lucru se va intampla, vom avea probleme mai grave. Pentru ca, daca dolarul isi va pierde statutul, acest lucru se va intampla doar ca urmare a scaderii autoritatii si influentei Statelor Unite in lume. Si pentru ca am intrat intr-o datorie nesustenabila”, a declarat el recent, in mijlocul unei crize a plafonului de indatorare care ameninta America cu intrarea in incapacitate de plata.

Atata timp cat bursele americane sunt de neegalat in ceea ce priveste lichiditatea, fiabilitatea si amploarea, dolarul va ramane principala moneda de decontare a comertului international.

„Dolarul continua sa se bucure de avantaje enorme ca moneda internationala, in mare parte datorita unor piete financiare gigantice, lichide si bine puse in functiune.”

„Daca SUA continua sa faca greseli si nu mai analizeaza trecutul, va veni o vreme cand lumea va evita dolarul. Multe tari incearca deja sa il abandoneze, chiar daca nu le sta in putere”.

Tarile cu excedente comerciale uriase, cum ar fi China sau Arabia Saudita, pur si simplu nu au unde sa isi puna economiile. Nu exista alternative accesibile si lichide la activele in dolari pentru a investi trilioane de dolari.

Unii experti proeminenti sustin chiar ca hegemonia dolarului dauneaza SUA, iar statutul de emitent al principalei monede de rezerva a lumii este o povara, nu un privilegiu.

Cererea de active in dolari permite SUA sa finanteze deficite comerciale si bugetare gigantice. Nu este nimic bun in acest lucru, sustine de multi ani economistul american Michael Pettis de la Centrul Carnegie din Beijing.

„Afluxul de capital strain in SUA nu creste investitiile. El nu face decat sa atenueze economiile si sa umfle datoria”, sustine acesta. „Iar pietele financiare ajuta economia doar pana la un anumit punct, dincolo de care avantajeaza mai mult bancile decat producatorii.”

Un dolar puternic sprijina bancile americane, dar distruge industria, spun unii economisti. Acest lucru are implicatii politice. Donald Trump a venit la putere tocmai sub sloganurile de a revigora hinterlandul industrial si de a reduce deficitul comercial cu China – consecintele unui dolar puternic

„Scaderea dolarului ar fi benefica pentru economia globala si in special pentru SUA. Dar pentru tarile cu un excedent comercial, va fi dureros”, scrie Pettis.

Aceste tari produc in principal materii prime sau bunuri (precum Rusia sau China) si isi stocheaza surplusul de economii in dolari. Astfel, deficitul comercial american le permite sa mentina in mod artificial un excedent si un curs de schimb slab, sa creasca competitivitatea producatorilor lor si sa suprime cererea interna.

Acest lucru le ofera posibilitatea de a amana restructurarea economiei de la o economie bazata pe resurse sau pe productie la una moderna, in care consumul creste odata cu veniturile si cu rolul cetatenilor in societate.

Exista o alternativa la dolar?

Istoricul Ferguson are un citat cu talc pentru aceasta situatie – acelasi fost secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers, a carui semnatura se afla pe bancnotele de dolari.

„Nu poti inlocui ceva cu nimic”, spunea Summers in 2019.

Nu exista alternative la dolar, este el sigur, pentru ca „Europa este un muzeu, Japonia este un azil de batrani, China este o inchisoare, iar bitcoin este un experiment”.

Singura alternativa viabila la monedele occidentale pentru pastrarea rezervelor ar fi yuanul, dar pentru asta, China ar trebui sa schimbe multe. Vor fi necesare reforme si deschidere, precum si eliminarea stimulentelor pentru economisire si eliminarea controalelor de capital.

Intre timp, activele in yuani au probleme cu toate cele trei functii principale ale rezervelor: 1) de a pastra capitalul, 2) de a-l creste 3) si de a fi lichid – adica de a putea vinde un activ in orice moment la pretul curent al pietei.

Lichiditatea este o mare problema, deoarece China restrictioneaza atat investitiile straine pe pietele sale financiare, cat si exportul de capital.

Daca aceste restrictii vor fi ridicate, capitalul privat va parasi China in cautarea unor jurisdictii cu o mai buna protectie a drepturilor de proprietate, spun expertii. Yuanul se va slabi – si adio, crestere de capital.

Un dolar puternic este benefic nu doar pentru SUA, ci si pentru China

Cu toate acestea, yuanul ar putea deveni treptat o moneda de rezerva fara o liberalizare serioasa a circulatiei capitalurilor, admit economistii.

China promoveaza in mod activ decontarile comerciale in moneda sa si, in acest fel, bancile centrale ale partenerilor sai comerciali acumuleaza treptat yuani, au remarcat economistii americani si europeni intr-un studiu recent.

„Abordarea chineza de internationalizare a monedei lor nu duce la o dominatie a yuanului, ci mai degraba la o lume monetara multipolara in care dolarul, euro si yuanul vor coexista”, scriu acestia.

Este adevarat, acest lucru este inca departe. Una este sa poti pastra banii in yuani, alta este sa vrei acest lucru.

Capacitatea de a cumpara si de a vinde dolari in intreaga lume este nelimitata, in timp ce yuanul este tranzactionat in afara Chinei doar in Hong Kong si in doua duzini de centre mai mici.

Istoricul Ferguson numeste cursa dintre dolar, euro si yuan pentru dominatie „cursa broastei testoase”.

El aminteste ca trecerea de pe primul loc de la lira sterlina la dolar a fost foarte treptata, iar lira sterlina este in continuare moneda de rezerva, desi pe locul patru, dupa yenul japonez.

Potrivit lui Ferguson, in acest ritm, yuanul va deveni a treia moneda de rezerva din lume, dupa dolar si euro, in aproximativ douazeci de ani, pana in 2043.

In plus, doar adversarii Statelor Unite mai cauta o alternativa la dolar. Aliatii americanilor din tabara tarilor democratice dezvoltate nu sunt alergici la dolar.

Si, din moment ce acestea reprezinta aproape jumatate din economia mondiala, iar SUA inca 20%, dolarul va ramane moneda dominanta la nivel mondial in viitorul previzibil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: