„Arabia Saudita are IMUNITATE”. Obama se opune ca liderii sauditi sa dea socoteala pentru 9/11

externe

Deja anuntata ca fiind una delicata, vizita pe care presedintele SUA, Barack Obama, o va efectua saptamana aceasta in Arabia Saudita va deveni si mai dificila din cauza unui proiect de lege american care va permite aducerea de lideri sauditi in fata tribunalelor americane, pentru atentatele din 11 septembrie 2001, informeaza marti AFP, citata de Agerpres.

Acest text, sustinut de democrati si republicani, nu a fost inca supus unui vot in Congres, dar suscita deja tensiuni.

Potrivit The New York Times, ministrul afacerilor externe saudit, Adel al-Jubeir, i-a avertizat pe congresmenii americani, in timpul unei vizite intreprinse la Washington luna trecuta, asupra posibilelor consecinte care pot aparea in cazul in care proiectul va fi adoptat. Cotidianul american precizeaza ca oficialul saudit a amenintat chiar cu vanzarea a circa 750 de miliarde de dolari plasati in actiuni la Trezoreria americana si alte bunuri detinute in SUA.

Daca va fi adoptat, acest proiect de lege le va permite familiilor victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 sa dea in judecata inclusiv guvernul saudit pentru a obtine despagubiri. Nicio implicare a Arabiei Saudite in acele atentate nu a fost vreodata demonstrata, insa 15 dintre cei 19 pirati ai aerului erau sauditi.

Casa Alba se opune acestui proiect de lege (‘Justice Against Sponsors of Terrorism Act’) si a avertizat ca Obama se va opune prin veto daca acest text va fi votat de Congres.

‘Ingrijorarea noastra cu privire la aceasta lege nu are legatura cu impactul ei asupra relatiilor noastre cu o tara anume, ci cu un principiu important al dreptului international: imunitatea statelor’, a subliniat luni Josh Earnest, purtatorul de cuvant al administratiei americane. Punerea in discutie a acestui principiu ar putea, ‘daca alte tari vor adopta o lege similara, reprezenta un risc semnificativ pentru SUA, contribuabilii, militarii si diplomatii nostri’, a adaugat Earnest, precizand ca acest principiu ‘le permite tarilor sa-si rezolve disensiunile pe cale diplomatica, nu prin intermediul tribunalelor’.

Barack Obama va avea, miercuri, o intrevedere cu regele Salman, la Riad, iar joi va participa la un summit al tarilor din Consiliul Cooperarii Golfului (Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar si Oman).

Reintegrand in jocul diplomatic Iranul, marele rival siit al Arabiei Saudite, si renuntand la interventia in Siria impotriva regimului lui Bashar al-Assad, presedintele SUA a iritat monarhiile sunite, partenere de lunga durata ale SUA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: