Arabia Saudita se pregateste sa deschida la Riad primul magazin de bauturi alcoolice pentru diplomati

life

Arabia Saudita se pregateste sa deschida in capitala Riad primul magazin de bauturi alcoolice, care va deservi exclusiv diplomati nemusulmani, potrivit Reuters.

Clientii vor trebui sa se inregistreze printr-o aplicatie mobila, sa obtina un cod de autorizare de la Ministerul de Externe si sa respecte cotele lunare cu achizitiile lor, se arata in documentul vazut de Reuters.

Miscarea este o piatra de hotar in eforturile regatului, condus de printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman, de a deschide tara musulmana ultra-conservatoare pentru turism si afaceri, deoarece consumul de alcool este interzis in islam. De asemenea, face parte din planurile mai ample cunoscute sub numele de Vision 2030 pentru a construi o economie post-petrol.

Noul magazin este situat in Cartierul Diplomatic din Riad, unde se afla ambasadele si locuiesc diplomatii, si va fi strict pentru non-musulmani, se arata in document.

Nu este clar daca alti expati non-musulmani vor avea acces la magazin. Milioane de expati traiesc in Arabia Saudita, dar cei mai multi dintre ei sunt muncitori musulmani din Asia si Egipt.

O sursa familiarizata cu planurile a spus ca magazinul se va deschide in saptamanile urmatoare.

Arabia Saudita are legi stricte impotriva consumului de alcool, care poate fi pedepsit cu sute de lovituri de bici, deportare, amenzi sau inchisoare, iar expatii se confrunta, de asemenea, cu deportarea. Ca parte a reformelor, biciuirea a fost in mare parte inlocuita cu pedepse cu inchisoarea.

Alcoolul a fost disponibil doar prin posta diplomatica sau pe piata neagra.

Guvernul a confirmat miercuri rapoartele din mass-media controlate de stat ca impune noi restrictii asupra importurilor de alcool in transporturile diplomatice.

Centrul de Comunicare Internationala (CIC) a declarat ca noile reglementari au fost introduse pentru a contracara comertul ilicit cu bunuri si produse alcoolice primite de misiunile diplomatice. „Acest nou proces va continua sa acorde si sa asigure ca toti diplomatii de la ambasadele non-musulmane au acces la aceste produse in limitele specificate”, a declarat CIC pentru Reuters.

Declaratia nu a abordat subiectul magazinului planificat, dar a spus ca noul cadru respecta conventiile diplomatice internationale.

Arabia Saudita, care a fost relativ inchisa timp de mai multe decenii, a relaxat in ultimii ani codurile sociale stricte, cum ar fi segregarea barbatilor si femeilor in locurile publice si obligarea femeilor sa poarte haina lunga si neagra abaya.

Concentrarea puterii in mainile Printului Mohammed a fost insotita de schimbari care au inclus deschiderea tarii pentru turismul non-religios, concerte si permiterea femeilor sa conduca autovehicule, precum si o reprimare a disidentei si a rivalilor politici.

Vision 2030 include, de asemenea, dezvoltarea industriilor locale si a centrelor logistice si are ca scop crearea de sute de mii de locuri de munca pentru cetatenii sauditi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: