Arabia Saudita se zbate in INTUNERIC, situatia este extrem de INSTABILA. Iranul sta la panda

analize

Regatul saudit nu a avut niciodata atat de multe probleme ca acum. Rezultatele primului an de domnie a regelui Salman bin Abdulaziz al Saud sunt dezastruoase. Ce inseamna asta?

Regelele amintit mai sus s-a instalat la carma Arabiei Saudite anul trecut, dupa moartea fratelui sau care a condus regatul timp de 10 ani. Multi au considerat atunci ca domnia lui Salman, ajuns la varsta de 80 de ani, va fi una intermediara inainte ca pe scena sa apara generatia noua, nepotii lui Abdul Aziz ibn Saud, fondatorul regatului. Toti au fost de acord ca schimbarea vine intr-un moment greu pentru monarhie.

Niciun rege saudit nu s-a lovit de atat de multe probleme in timpul domniei precum Salman: razboaie in Siria si Yemen, legaturi deteriorate cu Iran, terorism, probleme serioase economice si cresterea nemutumirii sociale in tara, se specifica intr-o ampla analiza facuta de Deutsche Welle.

Esec dupa esec

Odata cu venirea la putere, Salman a promis populatiei siguranta si stabilitate. Astazi, asistam la cu totul alta realitate: deja de noua luni, Arabia Saudita poarta un razboi in Yemen si zilnic raporteaza „succese” pe acest front.

In realitate, acest conflict arata mult mai diferit: face multe victime civile, adanceste saracia oamenilor si destabilizeaza intreaga regiune. Organizatii internationale de aparare a drepturilor omului acuza Arabia Saudita ca foloseste arme interzise.

Imaginea Arabiei Saudite in exterior nu a fost niciodata mai proasta ca acum, sub domnia lui Salman. Razboiul din Siria si conflictul cu Bashar al-Assad risca sa se transforme intr-un adevarat fiasco pentru Riad. In ciuda ajutoarelor de miliarde de dolari catre diverse grupuri rebele din Siria, Arabia Saudita nu se poate lauda cu niciun succes impotriva regimului de la Damasc.

Opozitia siriana sprijinita de Arabia Saudita este firava si macinata de conflicte interne. Toata situatia din regiune este atat de instabila cum niciodata nu a fost, in toata istoria regatului saudit. Deocamdata, in lupta pentru suprematie dintre Iran si Arabia Saudita, se pare ca iese invingator Teheranul.

Regimul sunit din Riad depune toate eforturile pentru ca Iranul siit sa nu iasa din izolarea internationala. Numai ca, dupa ridicarea embargoului international asupra Iranului, Teheranul este intr-o pozitie excelenta. Sa nu mai vorbim ca cuvantul Iranului se aude atat in Irak, cat si in Liban, dar si, intr-o oarecare masura, in Siria si Yemen.

In afara de asta, economiei Iranului i se prevede un viitor luminos, in timp ce cea a Arabiei Saudite se afla in intuneric, ceea ce poate duce la conflicte sociale. Din cauza scaderii pretului petrolului, oamenii vor fi supusi unor masuri de austeritate in urmatorii ani.

In acelasi timp, Amnesty International si alte organizatii de gen atrag atentia ca situatia respectarii drepturilor omului in regatul saudit este deploranta. Conform acestora, sub conducerea lui Salman, tabloul s-a inrautatit mai mult. Numarul executiilor publice a crescut, regatul are nevoie urgenta de reforme.

Trebuie sa lupte impotriva coruptiei si trebuie lucrat asupra respectarii libertatilor individuale. De asemenea, Arabia Saudita trebuie sa iasa din mlastina numita Yemen si sa gaseasca o intelegere cu jucatorii din regiune: Irak, Siria si Iran.

Explicatie foto: Un soldat iranian priveste cum campurile petrolifere din tara sa sunt distruse de aviatia irakiana, in timpul razboiului din 1980. Arabia Saudita a finantat masiv atunci Irakul lui Saddam Hussein.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: