Arabia Saudita vrea sa organizeze Cupa Mondiala din 2030: „Nu veniti daca nu puteti respecta regula ‘Fara alcool'”

sport

Arabia Saudita analizeaza o candidatura comuna  impreuna cu Grecia si Egipt pentru a gazdui Cupa Mondiala din 2030. Insa ministrul sportului din Arabia Saudita a declarat pentru Sky News ca ar fi „islamofob” sa fie obligat de FIFA sa vanda alcool daca o Cupa Mondiala ar fi gazduita in tara sa.

Ministrul sustine ca nu este descurajat acuzatiile cu care se confrunta acum actuala tara gazda, Qatar, privind drepturilor omului. Alcoolul este total interzis in Arabia Saudita.

Intrebat daca ar fi islamofobica impunerea unor cerinte privind alcoolul la Cupa Mondiala, ministrul saudit al Sporturilor, printul Abdulaziz bin Turki Al-Faisal, a declarat pentru Sky News: „Da, pentru ca Cupa Mondiala este pentru toata lumea”.

El a adaugat: „Daca sunteti impotriva acestui lucru si nu simtiti ca va veti bucura de timpul petrecut venind si nu puteti respecta aceasta regula, atunci nu veniti. Este la fel de simplu ca asta”.

Desi a afirmat ca sauditii „lucreaza pentru un viitor mai bun” dupa ce s-au confruntat cu criticile privind drepturile omului, nu a oferit exemple de reforme specifice.

Asasinarea de catre oficialii sauditi a jurnalistului Jamal Khashoggi dupa ce acesta a intrat in consulatul regatului din Istanbul in 2018 a contribuit la faptul ca grupurile pentru drepturile omului s-au opus achizitionarii Newcastle United de catre Fondul de investitii publice al Arabiei Saudite.

Fondul suveran de investitii saudit este condus de printul mostenitor Mohammed bin Salman. Potrivit concluziilor serviciilor de informatii americane, acesta a aprobat uciderea dlui Khashoggi, dar continua sa nege implicarea.

Ramasitele editorialistului de la Washington Post nu au fost gasite niciodata. „Toata lumea a fost ingrozita de ceea ce s-a intamplat si toata lumea a condamnat acest lucru in regat”, a sustinut printul Abdulaziz.

„Guvernul din Arabia Saudita a luat masuri pentru a se asigura ca acest lucru nu se va mai intampla. Arabia Saudita de acum cativa ani s-a schimbat foarte mult. Stim ca ne schimbam spre viitor”, a adaugat printul.

In cazul unei candidaturi la Cupa Mondiala, Arabia Saudita ar putea incalca cerintele FIFA de a nu discrimina persoanele gay – modificari introduse ca urmare a faptului ca Cupa Mondiala din 2022 a mers in Qatar, in ciuda legilor sale anti-LGBT.

„Sunt bineveniti”, a declarat printul Abdulaziz in timpul interviului. „Sunt sigur ca au venit la unele dintre evenimentele noastre. Noi nu mergem sa intrebam: ‘Esti gay sau heterosexual?’. Toata lumea este binevenita. Exista reguli pe care toata lumea le respecta”.

„Exista reguli pe care toata lumea le respecta cu privire la cultura noastra si la modul in care trebuie sa respecte cultura pe care o avem. Deci, chiar si barbatii si femeile – nu isi pot arata afectiunea in locuri publice si asa mai departe. Si acesta este un regulament pe care il avem si pe care trebuie sa il respectam. Si trebuie sa respectam cultura”, a subliniat ministrul.

Pot spera femeile sa obtina vreodata drepturi egale cu cele ale barbatilor in Arabia Saudita? „Depinde ce intelegeti prin drepturi egale”, a raspuns printul Abdulaziz. „Daca aceasta este o problema sociala care trebuie rezolvata, va fi rezolvata in cadrul Arabiei Saudite”.

„Au femeile drepturi egale in Occident? In ceea ce priveste locul lor de munca, salariile si asa mai departe”, a atacat apoi ministrul.

Nu a exista inca nicio confirmare a unei candidaturi pentru Cupa Mondiala din 2030, discutiile fiind insa confirmate anterior de potentialii parteneri Egipt si Grecia.

Utilizarea a trei tari de pe trei continente diferite nu ar trebui sa fie o bariera, a insistat printul Abdulaziz. El a spus: „Urmatoarea Cupa Mondiala va avea loc in Canada, SUA si Mexic si cred ca deplasarea intre acestea este de fapt mai lunga decat cea dintre Arabia Saudita si Grecia si Egipt. Dar cred ca am invatat multe din gazduirea multor evenimente in trecut… si cred ca Arabia Saudita va fi pregatita sa gazduiasca orice competitii sau campionate internationale sau mari in viitor.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: