Arafat lanseaza campania „Nu tremur la cutremur” pe 30 de posturi TV. Banii vin din „sponsorizari”

news

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat miercuri, in debutul sedintei de Guvern, ca incepand de luni campania „Nu tremur la cutremur” va fi reluata pe 30 de posturi de televiziune.

Secretarul de stat a mentionat ca in ultimii ani s-au desfasurat mai multe campanii de informare a populatiei, cea mai cunoscuta fiind „Nu tremur la cutremur”. Raed Arafat a declarat ca aceasta campanie va fi derulata pe „o perioada mai lunga” si va transmite informatii despre modul in care populatia trebuie sa reactioneze in cazul unui seism.

„Au fost si alte campanii locale, zonale, desfasurate prin caravanele de pregatire a Departamentului si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. La asta s-a adaugat, pe partea de pregatire a populatiei, partea de platforma ‘Fii pregatit’, unde urmeaza sa venim cu propunerea pe care am discutat-o prin Comitetul pentru Situatii de Urgenta, prin care accesul la aceasta platforma sa fie asigurat pe fiecare site public al unei institutii centrale sau judetene sau locale, astfel incat populatia sa vada butonul si sa poata sa acceseze platforma ‘Fii pregatit’, care are toate ghidurile pentru populatie despre ce sa faca inainte, in timpul si dupa – in situatii de risc, precum cutremur, inundatii”, a spus el.

”Campania este sponsorizata pe baza unor contracte de sponsorizare ale IGSU cu diferite firme. Sunt TV nationale si locale. Din ce stiu nu vor fi bani de la guvern. Campania va dura cel putin cateva saptamani”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat ca a fost reactualizata aplicatia DSU, relansata in urma cu aproximativ 20 de zile. Oamenii au inceput sa o descarce, avand astfel la dispozitie informatii despre cum trebuie sa se pregateasca si cum sa actioneze in cazul unui cutremur.

„Recomandarea noastra catre populatie este sa le vada (informatiile, n.r.) si sa le consulte inainte de cutremur si nu in timpul cutremurului, ca sa stie exact cum sa se pregateasca”, a spus Arafat.

Arafat a adaugat ca de-a lungul ultimilor ani s-au organizat mai multe exercitii pentru pregatirea institutiilor, dintre care cel mai important a fost cel din 2018, desfasurat pe parcursul a cinci zile. In baza acestuia a fost modificata legislatia, fiind simplificat modul de luare a deciziilor.

„Urmeaza sa organizam un exercitiu in urmatoarea perioada, care sa testeze conceptia din nou, pe teren, si sa vedem daca mai este ceva de actualizat”, a spus el.

In ce priveste dotarea, incepand cu anul 2015 si pana la finalul lui 2023 urmeaza sa fie accesata o suma de aproape un miliard de euro, din fonduri europene, pentru dotari in sectorul aviatic, terestru si maritim.

„Anul acesta se mai primesc dotari care au fost comandate in cursul anilor trecuti, dar livrarea lor este in anul acesta. Ele includ si aspecte de interventie, si pe partea de cautare-salvare, si pe partea medicala de urgenta, si pe partea de stingere a incendiilor, si pe partea de inundatii”, a spus secretarul de stat.

Arafat a mentionat ca au fost accesate fonduri prin programul rescEU pentru un spital de nivel doi, care va fi realizat pe parcursul urmatorilor doi ani.

„Pe noile fonduri europene am depus deja fisele pentru proiectele noastre. De data asta mergem pe concepte de lucru de crestere a capacitatii de interventie si apropiere de populatie. Exista prevazute partea de stocare si partea de unitati de interventie in zonele rurale. Asteptam sa putem sa intram in partea de realizare a investitiilor. Plus centrele de pregatire specializate in diferite domenii, care urmeaza sa fie infiintate prin proiectele fondurilor europene”, a spus el, citat de Agerpres.

Arafat a mai declarat ca seismul de marti, cu o magnitudine de 5,7 grade, a afectat 22 de localitati din 5 judete (Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinti si Valcea). Doua persoane au suferit „leziuni minore”. De asemenea, au existat cazuri de atacuri de panica.

„Cladirile care au suferit fisuri si caderi de structuri constructive sunt evaluate de expertii in constructii pentru a stabili daca este vreuna dintre ele in pericol si nu mai poate fi locuita. Pana acum nu avem niciun bloc sau o cladire despre care sa ni se spuna ca nu se poate locui mai departe. Efectele au fost minore, insa au fost extinse pe mai multe localitati”, a afirmat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: