Arafat, pesedist. Ataca guvernul din care face parte la Antena 3. Un alt secretar de stat a trebuit sa intervina ca sa-l puna la punct

politica

Raed Arafat, secretar de stat in Guvernul Orban, a atacat Guvernul Orban intr-o interventie la Antena 3 din cauza OUG care vizeaza liberalizarea programelor nationale de sanatate. S-a ajuns la situatia ridicolo in care un alt secretar de stat, Horatiu Moldovan, a fost nevoit sa intervina pentru a-l corecta pe Arafat.

Arafat a sustinut la Antena 3 ca ordonanta este „periculoasa” si poate seca bugetul de stat. El a afirmat ca in privinta urgentelor medicale exista unele mentiuni in ordonanta care pot deschide o nisa prin care banii sa ajunga din sistemul public in cel privat.

”Poate ca cel mai nociv este articolul 111, a carui modificare deschide bugetul de stat catre entitatile comerciale intr-un mod foarte interesant, Articolul 111 fiind in titlul de medicina de urgenta. Initial era ca, daca trateaza un caz critic, pot accesa bugetul de stat, apoi a aparut ca si la suspiciune de caz critic pot sa acceseze bugetul de stat. Ce inseamna asta? Inseamna ca am deschis si unitatile de primiri urgente la o forma de competitie comerciala”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

”Sistemul de sanatate din Romania este subfinantat. Avem 5% din PIB, pe cand media in Europa e peste 8%. La care intra spitalele private, spitalele publice, toate cheltuielile de sanatate. Absolut tot ce intra pe actiuni prioritate. (…) Apoi, spitalele publice trebuie incurajate sa dezvolte tehnici noi. Cine mai vine cu o tehnica noua sa o dezvolte la spitalul public cand stie ca dincolo, daca o dezvolta la sectorul comercial poate sa obtina bani pentru asta. Noi, ca impact, trebuie sa ne gandim nu doar la satisfactia bolnavului ca are o camera mai frumoasa. Sectorul public nu poate fi slabit. Un stat depinde de sectorul public. Un spital comercial oricand poate da faliment. Un spital judetean de urgenta nu e voie sa dea faliment”, a mai spus Raed Arafat, la Antena 3.

Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a fost nevoit sa intervina pentru a-l corecta pe Arafat.

Iata dialogul dintre cei doi de la Antena 3:

Horatiu Moldovan: Doresc sa fac precizari legate de comentariile doctorului Arafat. Este important sa inteleaga lumea ce se intampla cu pacientii care au nevoie de interventii chirurgicale complexe, legate de patologia oncologica, de cancer, si pacientii care au nevoie de interventii chirurgicale in sfera bolilor cardio-vasculare. Aceste proceduri complexe sunt decontate la un nivel mic, nerealist, care nu acopera costurile si, ca atare, trebuie completate aceste deconturi, din alte surse, atat in ceea ce priveste spitalele publice, cat si in ceea ce priveste spitalele private. Ceea ce dorim sa realizam este o decontare reala a acestor servicii si egala, astfel incat un pacient care are o tumora, cancer, sa poata sa aleaga sa se opereze in spitalul public sau privat, unde doreste si sa fie decontat integral acest serviciu, la nivelul costului real. Daca tariful este normal, este cu accesibilitate egala. (…) Vom pusi sa rezolvam cam acelasi numar de pacienti, indiferent daca se vor adresa unui spital public sau unui spital privat. In ceea ce priveste impingerea pacientilor dinspre public spre privat, medicii care realizeaza operatiile nu au dreptul sa aiba contract cu Casa Nationala de Asigurari decat intr-un singur spital pe care-l aleg dansii, unii la public, altii la privat.

Raed Arafat: Acest aspect cu faptul ca sunt decontati de Casa pe un singur contract exista si acum. Problema este ca totusi impingerea bolnavilor continua. Am vazut cu ochii mei acorduri intre anumite spitale si medici cu contract pe Casa in spitalele publice si contractul era asa: pentru primii atatia bolnavi – atat la suta, pentru urmatorii atatia bolnavi – atat la suta. Erau redirectionati de la spitalul public catre cel privat, iar medicul lucra in ambele locuri. La un moment dat poate fi gasita o solutie prin care spitalul public sa fie cu medicii lui, cel privat cu ai lui si competitia sa fie cu atat mai serioasa, precum si complementaritatea poate sa fie mult mai sanatoasa.

Horatiu Moldovan: De acord cu doctorul Arafat, dar daca pacientii sunt impinsi dinspre public si privat, pacientul va trebui sa plateasca mult mai mult in momentul de fata, va fi un contract liber intre operatorul privat si pacient. (…) Daca un doctor este co-interesat sau doreste sa suplimenteze costurile unei operatii, ducand pacientul in privat, fara contract cu Casa, asta este o problema pe care urmeaza sa o discutam in alta situatie, nu in contextul Ordonantei de care vorbim care gestioneaza banul public.

Raed Arafat: Eu am comentat mai mult partea care tine de UPU, care priveste ingerinta privatului in banii publici. Asta nu vom mai putea opri, este o deschidere, modificarile deschis o usa care se va deschide si mai mult in viitor.

Horatiu Moldovan: Asa este, medicina de urgenta e un domeniu strategic, care trebuie sa fie controlat de stat. Aici nu e niciun dubiu, nici in ceea ce vrem noi sa facem. Luand ca exemplu programul de infarct, pentru ca este usor de inteleg pentru toata lumea: daca un pacient face astazi infarct, oriunde in Romania, conform programului care functioneaza, el este adresat unui centru de infarct. Centrele care astazi rezolva aceasta problema nu mai fac fata. Doresc sa precizez un lucru pe care doctorul Arafat il cunoaste foarte bine: distanta in timp intre diagnostic si interventie este esentiala in rezolvarea unui bolnav cu infarct acut, adica trebuie sa fie cat mai scurta, timpul trebuie sa fie minimum pentru ca sansele de succes sa fie maxime. Ca atare, vrem sa introducem si alte centre in program, in primul rand, publice, in al doilea rand, private, care sa aiba acces la programul de infarct.

Horatiu Moldovan: Aceasta dezbatere a avut loc pe larg in cadrul Ministerului Sanatatii, vorbim de urgente, nu de situatii de urgenta, care sunt apanajul Ministerul de Interne.

Raed Arafat: Coordonarea asistentei medicale de urgenta este la DSU, conform Ordonantei 1/2014, care prevede consultarea in amanunt a acestui aspect. Avem un cuvant asupra asistente medicale de urgenta, vorbesc de pre-spital si de UPU. Era normal sa fim la masa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: