Arestat pentru coruptie, printul Alwaleed bin Talal din Arabia Saudita a pierdut in 48 de ore o suma astronomica

externe

Printul Alwaleed bin Talal din Arabia Saudita inca este foarte bogat, desi a pierdut in ultimele 48 de ore 1,2 miliarde de dolari, transmit Reuters si Bloomberg.

Averea sa neta a scazut la 17,8 miliarde de dolari, dupa ce Kingdom Holding — Fondul de investitii saudit pe care l-a infiintat Alwaleed bin Talal in 1979 — a pierdut 1,3 miliarde de dolari din capitalizarea bursiera. Luni, la inchiderea Bursei din Arabia Saudita, actiunile Kingdom Holding inregistrau cel mai semnificativ declin din decembrie 2011 pana in prezent.

Sambata, printul mostenitor Mohammad bin Salman a luat masuri pentru a-si consolida puterea prin infiintarea unui comitet anticoruptie, care a decis arestarea unor inalti oficiali si oameni de afaceri din Arabia Saudita. Printre cei arestati sunt si trei dintre cei mai bogati sauditi, inclusiv Alwaleed.

Acesta detine si participatii in banca americana Citigroup, reteaua de socializare Twitter, firma de ride-hailing Lyft si grupul media Time Warner.

Recent, Kingdom Holding a cumparat in septembrie o participatie de 16,2% in Banque Saudi Fransi — a cincea mare banca din Arabia Saudita.

Postul de televiziune Al Arabiya a anuntat sambata infiintarea unui nou comitet anticoruptie, condus de printul Mohammed, care a decis arestarea a 11 printi, patru actuali ministri si zeci de fosti ministri, precum si a unor importanti oameni de afaceri.

Analistii sustin ca informatia a ingrijorat piata bursiera deoarece oamenii de afaceri implicati ar putea fi nevoiti sa-si vanda unele participatii, ceea ce temporar ar putea duce la scaderea preturilor.

Totusi, unii investitori locali ar putea in cele din urma saluta perspectiva ca printul Mohammed sa-si sporeasca puterea si sa reduca incertitudinile privind autoritatea sa. Reformele economice, cum ar fi privatizarile si dezvoltarea proiectelor, s-ar putea derula mai rapid.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: