analize

Argumente beton, PSD tremura ca piftia. Deciziile CCR luate din martie trebuie anulate, doi judecatori se afla nelegal in functie

Doi judecatori ai CCR, Maya Teodoroiu si Petre Lazaroiu, se afla in componenta CCR prin incalcarea dispozitiilor constitutionale, arata jurnalista Ioana Ene Dogioiu intr-o ampla analiza. Prin urmare, toate deciziile adoptate de CCR in ultima perioada ar trebui sa fie anulate, la fel cum s-a intamplat in cazul deciziilor luate de completurile de cinci judecatori ale ICCJ.

„CCR are ea insasi doua mari probleme tocmai de legala compunere care, in mod normal, ar trebui sa atraga asupra deciziilor CCR aceeasi sanctiune a nulitatii absolute pe care CCR a impus-o pentru deciziile ICCJ.

Prima problema este cunoscuta inca de la numirea, in 2015, a judecatorului Simona-Maya Teodoroiu, care nu indeplineste conditia de vechime impusa de Constitutie.

Art 143 din Constitutie prevede trei conditii minimale pentru numirea la CCR: ‘pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior’.

Cum criteriul competentei nu e detaliat de lege, el este practic inaplicabil. Daca ai fost competent ca jurist consult la Uzina de utilaj chimic sau avocat pentru contraventii si divorturi, esti numai bun de judecator CCR.

Dar macar conditia de 18 ani vechime este clara. Ei bine, dna Teodoroiu nu o indeplineste. Domnia sa nu a fost nicio zi magistrat, avocat sau macar jurist consult. Deci nu are activitate juridica. Activitate didactica in invatamantul juridic superior are doar din 2013, la Universitatea „Titu Maiorescu”.

In schimb, multa politica. A fost secretar de stat in Ministerul Justitiei. In CV-ul oficial al dnei Teodoroiu sunt trecute doua perioade: mai 2012 – ianuarie 2013 si aprilie 2013 – februarie 2015. Mai exista insa o perioada, trecuta sub tacere in CV-ul oficial de pe site-ul CCR: in perioada mai 2002 – ianuarie 2005, dna Teodoroiu a fost secretar de stat, deci adjuncta a ministrului Stanoiu intr-o perioada sinistra pentru Justitie.

Dna Teodoroiu a mai fost consilier pe la CSM, a fost si prin Consiliul National de Integritate si, ca sa-si carpeasca cei 18 ani vechime cumva, dna Teodoroiu a invocat activitatea de cercetator la Institututui Academiei pe care o are din 1994. Adica niste conditii precise ale legii – 18 ani in activitate juridica sau in invatamant juridic – au fost modificate ca sa intre dna Teodoroiu, trimisa la CCR de masinaria PSD.

Si mai grava este situatia judecatorului Petre Lazaroiu. Domnia sa a fost numit judecator in anul 2008, de presedintele Traian Basescu, pe un rest de mandat, ca urmare a decesului lui Petre Ninosu. Preluand restul de mandat, acesta a expirat in 2010. Dl Basescu a decis sa-l mai numeasca o data pe dl Lazaroiu pentru un mandat integral de aceasta data, care va expira in 2019.

Ei bine, anul acesta Curtea Constitutionala a stabilit prin Decizia 136 (martie 2018), referitoare la modificarile aduse Legii 47/1992 de functionare a CCR, ca o asemenea situatie incalca legea fundamentala: ‘dispozitiile legale care reglementeaza posibilitatea innoirii in functie, cu un mandat de 9 ani, a judecatorului care a detinut deja un mandat corespunzator restului de mandat al unui alt judecator, constituie o incalcare a dispozitiilor constitutionale cuprinse in art.142 alin. (2) referitoare la interdictia innoirii mandatului si in art.1 alin. (5) din Constitutie, potrivit carora in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie’.

A mai fost un judecator in aceeasi situatie, cu un mandat total de 10 ani – Tudorel Toader, dar pe el decizia nu are cum sa-l mai atinga deoarece nu retroactiveaza. E drept ca Tudorel Toader reproseaza tuturor faptul ca nu stiau ce va decide CCR inainte ca ea sa decida, deci faptul ca nu au stiut ca se afla intr-o situatie de neconstitutionalitate. Iata ca nici domnia sa nu a stiut vreme de 10 ani sau a stiut, dar nu i-a pasat.

Daca pentru ceea ce s-a intamplat inainte de martie 2018 Decizia 136 nu are niciun efect, din acel moment vorbim despre o stare de neconstitutionalitate certa, constatata, in care se afla un judecator care a participat si participa la luarea tuturor deciziilor Curtii.

De ce hotararile unui complet in care un judecator nu e tras la sorti, dar altfel indeplineste toate conditiiile legale pentru a fi judecator, sunt nule, iar deciziile unei Curti Constitutionale in care doi judecatori sunt acolo impotriva legii, a Constitutiei chiar, sunt valabile si reconfigureaza Romania dupa voia acestor judecatori?”, arata Dogioiu pe ziare.com.

Ea arata apoi cum CCR poate fi pusa la punct in aceasta situatie, desi se considera instanta suprema a Romaniei.

„Ramane solutia instantei de judecata. Sa nu uitam ca CCR a pierdut trei procese in 2018. Doua pentru incalcarea dreptului la informare (iar presedintele CCR refuza in continuare sa execute hotararea judecatoreasca) si unul pentru emiterea Hotararii 1/2017 care ii dadea dreptul lui Valer Dorneanu sa publice opiniile separate si concurente dupa cum ii convenea sau nu.

CCR a fost obligata de instanta sa renunte la Hotararea 1, sa publice opiniile cenzurate. Mai mult, CCR a fost sever criticata de Comisia de la Venetia pentru Hotararea 1. Pusa la zid de Comisia de la Venetia, CCR pregateste libertatea criminalilor

De ce nelegala compunere a CCR nu ar fi la randul ei atacata in instanta? Pana la urma, Codul de Procedura Civila e norma general aplicabila si ea contine exact contestatia in anulare. Iar instanta sesizata cu acest caz poate sesiza la randul ei CJUE pentru o chestiune care priveste direct statul de drept.

In cazul Poloniei, CJUE a taiat nordul gordian. Pana la urma, o institutie cu maxima putere complet derapata din tiparul legal si constitutional trebuie oprita cumva de la distrugerea acestei tari”, concluzioneaza jurnalista.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

7 ore ago

Ciuca: „Daca va fi nevoie, PNL va avea propriul candidat la Primaria Capitalei. Electoratul nostru nu-l sustine pe Piedone”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a afirmat, joi seara, ca, in eventualitatea retragerii lui Catalin Cirstoiu…

3 ore ago

Un fugar american a fost prins in Piata Sf. Petru din Roma. Avea la el trei cutite lungi

Politia italiana l-a arestat, saptamana trecuta, pe „cel mai cautat” fugar american. Barbatul a fost…

7 ore ago

Sportivii romani vor merge la Paris cu aeronava „Nadia Comaneci”

Aeronava  Tarom care va transporta sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Paris poarta numele…

7 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

7 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

7 ore ago