Arheologii egipteni au descoperit cea mai veche si cea mai completa mumie de pana acum. Are 4.300 de ani

life

Egiptul a prezentat, joi, zeci de noi descoperiri arheologice, inclusiv trei mumii, una dintre ele fiind cea mai veche si cea mai completa descoperita pana acum, potrivit AP si The Guardian.

Una dintre mumii ar putea fi cea mai veche si cea mai completa descoperita pana acum in tara, a anuntat Zahi Hawass, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt si conducatorul sapaturilor arheologice de la Giseh (Saqqara).

Mumia veche de 4.300 de ani a fost gasita la baza unui put de 15 metri intr-un grup recent descoperit de morminte din dinastia a cincea si a sasea (2500 i.Hr. – 2100 i.Hr), in apropiere de Piramida in trepte din Saqqara, a declarat Hawass.

Mumia, care apartinea unui barbat pe nume Hekashepes, se afla intr-un sarcofag de calcar care fusese sigilat in mortar.

Celelalte doua morminte apartin unui preot din dinastia a V-a cunoscut sub numele de Khnumdjedef, iar celalalt unui oficial de la palat, pe nume Meri, care avea titlul de „pazitor al secretelor”, potrivit echipei care a facut descoperirile.

In afara de morminte, au fost descoperite statui, amulete si un sarcofag bine conservat.

Zahi Hawass a prezentat personal noile descoperiri: „Mi-am bagat capul inauntru pentru a vedea ce era in interiorul sarcofagului: o mumie frumoasa a unui barbat acoperit complet in straturi de aur”, a spus Hawass.

In ultima saptamana autoritatile egiptene au anuntat un val de descoperiri.

In apropierea orasului Luxor, autoritatile au spus ca au gasit zeci de morminte din epoca Regatului Nou, (1800 i.Hr. – 1600 i.Hr.), iar in apropiere au fost descoperite ruinele unui oras roman antic.

Intr-un anunt separat de marti, un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Cairo a dezvaluit detalii necunoscute anterior despre mumia unui adolescent, veche de 2300 de ani, care se afla la muzeul din Cairo si nu fusese examinata. In urma unor scanari, au descoperit ca baiatul provenea dintr-o familie bogata, trupul sau fiind acoperit cu 49 de amulete pretioase din aur, pietre semipretioase, lut sau faianta. Echipa l-a numit „Baiatul de aur”.

Studiul a estimat ca baiatul avea aproximativ 14 sau 15 ani, pe baza gradului de fuziune osoasa din scheletul sau si a absentei molarilor de minte. Folosind progresele recente in scanarile CT, studiul a stabilit, de asemenea, ca era necircumcis. Potrivit expertilor, acest lucru este relativ rar la mumii si sugereaza ca este posibil ca adolescentul sa nu fi fost egiptean, ceea ce ar putea adauga dovezi ca strainii ar fi fost, de asemenea, mumificati.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: