Arhivele Britanice: Tony Blair a sustinut ca Putin ar trebui sa primeasca un loc la „masa celor puternici”, in ciuda reticentelor oficialilor britanici

externe

Tony Blair a sustinut ca lui Vladimir Putin ar trebui sa i se acorde un loc la „masa de top” a lumii, in ciuda reticentelor oficialilor britanici, dezvaluie dosare publicate recent, potrivit BBC.

Documentele publicate de Arhivele Nationale arata ca, la inceputul anului 2001, premierul de atunci credea ca era important sa-l incurajeze pe noul presedinte rus sa adopte valorile occidentale.

Dar oficialii britanici s-au intrebat daca fostul spion KGB poate fi de incredere.

Dosarele arata, de asemenea, ca Vladimir Putin s-a oferit sa construiasca o conducta de gaz catre Marea Britanie.

La inceputul anului 2001, Tony Blair a explicat abordarea sa fata de presedintele rus spunandu-i noului vicepresedinte american Dick Cheney ca il va incuraja sa „atinga” atitudinile occidentale si modelul economic al Occidentului.

El a spus ca Putin era un patriot rus, sensibil la „pierderea respectului” Rusiei in lume si ca avea o „mentalitate” similara cu cea a presedintelui francez Charles de Gaulle, desi cei doi nu au fost direct comparabili.

Presedintele rus a fost primul lider mondial caruia i s-a oferit o pereche de butoniere de argint cu numarul 10, drept cadou de ziua sa de nastere, in octombrie 2001.

In culise, oficialii de pe Downing Street au fost mai sceptici. Cu cateva luni mai devreme, un document despre „Progresul lui Putin” a fost pregatit pentru John Sawers, pe atunci consilier pe probleme de aparare al primului ministru si ulterior sef al MI6.

Autorul anonim sublinia faptul ca unele comentarii „constructive” ale presedintelui rus fata de Blair erau uneori „contrazise” de actiunile rusesti.

Lunga lista de exemple includea tragedia de la Kursk, cand 118 marinari rusi s-au inecat. Vladimir Putin a declarat ca era recunoscator pentru ofertele de ajutor britanic. Cu toate acestea, oficialii rusi au obstructionat asistenta. De asemenea, acestia au repetat zvonuri nefondate conform carora o coliziune cu un submarin britanic ar fi cauzat dezastrul.

In ceea ce priveste NATO, Vladimir Putin i-a spus lui Tony Blair ca nu va incerca sa incetineasca procesul de extindere a blocului militar. In acelasi timp, ministrul rus al apararii, Igor Sergheev, le-a spus omologilor sai din NATO ca aceasta ar fi o „eroare politica majora” si ca Rusia va lua „masurile corespunzatoare”.

Putin a vorbit cu caldura despre „apropierea” dintre Marea Britanie si Rusia. El s-a oferit chiar sa construiasca un gazoduct prin Marea Baltica pentru a furniza gaze catre Marea Britanie.

El i-a spus lui Blair ca acest lucru ar „asigura aprovizionarea stabila cu gaz pentru decenii intregi”. Propunerea a fost inaintata la o intalnire intre cei doi lideri la Moscova in 2002, dar conducta respectiva nu a fost construita niciodata.

Intre timp, prezenta serviciilor de informatii rusesti a ramas la nivelul Razboiului Rece si „continua sa incerce sa detaseze ofiteri activi si ostili pentru a lucra impotriva intereselor britanice in intreaga lume”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: