Armata care va asigura vaccinarea: 1500 de medici si 4500 de asistenti medicali. Gheorghita: „Vaccinarea este voluntara si nu este obligatorie”

news

Aproximativ 1500 de medici si 4500 de asistenti medicali urmeaza sa fie implicati in campania de vaccinare anti-COVID care urmeaza sa inceapa anul viitor in Romania, a afirmat, vineri, Valeriu Gheorghita, presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

„Estimarea legata de personalul care va fi inscris in echipele de vaccinare este de circa 1500 de medici, de circa 4500 de asistenti medicali si circa 1000 de registratori, la care se adauga celelalte categorii de personal care vor avea in vedere organizarea persoanelor din apropierea centrelor de vaccinare, indrumarea acestora, forte de ordine si alte categorii de personal, servicii de curatenie”, a declarat Gheorghita intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.

Referindu-se la costurile efective ale campaniei de vaccinare, acesta a opinat ca vor fi „cu siguranta mult mai mici decat consecintele pe care aceasta pandemie le are in momentul de fata”.

„Este un lucru absolut cunoscut ca activitatea de vaccinare si vaccinarea ca masura de preventie a unei boli transmisibile este dovedita cost/eficienta, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim. Consecinta legata de aparitia unor cazuri severe, internari, pierderi de vieti omenesti, oprirea economiei, oprirea activitatilor sociale este de departe mult peste valoarea estimata a unei campanii de vaccinare”, a sustinut Gheorghita.

Gheorghita a adaugat ca vaccinarea este voluntara si nu obligatorie.

„Aparitia unui vaccin care va fi aprobat de toate agentiile de reglementare de la nivel mondial va reusi sa ne confere din nou un control asupra starii noastre de sanatate si sa putem reveni la normalitate, putem sa ne reluam activitatea si viata sociala, putem sa reluam activitatea economica si in final sa reintram in normalitate. (…) Vaccinarea este voluntara si nu este obligatorie, este un drept al fiecarei persoane si nu este o obligatie si trebuie sa intelegem ca in Romania se vor folosi doar vaccinuri care vor fi autorizate de catre Agentia Europeana a Medicamentului”, a spus Gheorghita, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

El a adaugat ca strategia de vaccinare din Romania este perfect compatibila cu toate recomandarile de la nivelul Uniunii Europene, Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Centrului European de Control al Bolilor.

„Fiecare tara, plecand de la un cadru strategic general, si-a dezvoltat propria strategie care sa se plieze perfect peste conditiile demografice si epidemiologice si, de asemenea, peste facilitatile de stocare si de distributie, incat sa se asigure toate conditiile de pastrare a sigurantei si eficacitatii acestor vaccinuri. Campania de vaccinare si cea de comunicare, care este subsecventa activitatilor de vaccinare, sunt in deplin acord cu toate recomandarile de la nivelul UE. Avem datoria sa derulam o activitate de comunicare si informare transparenta si onesta pentru ca toate persoanele sa aiba suficiente informatii atunci cand vor opta pentru a se vaccina sau pentru a nu se vaccina”, a mentionat Gheorghita.

Mai mult despre:

Comentarii: