Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

externe

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza. Ostaticii au fost identificati ca fiind Shani Louk, Amit Bouskila si Itshak Gelernter, a declarat purtatorul de cuvant al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, intr-o conferinta de presa la Tel Aviv. Toti trei au fost luati ostatici pe 7 octombrie si au fost ucisi in timp ce fugeau de la festivalul de muzica Nova, iar trupurile lor au fost duse in Gaza, a precizat IDF, conform CNN.

„Ei sarbatoreau viata la festivalul de muzica Nova si au fost ucisi de Hamas”, a spus Hagari. Cadavrele au fost identificate de catre autoritati si familiile au fost informate, a declarat Hagari, adaugand ca trupurile au fost transferate pentru examinarea medico-legala.

Hagari nu a dezvaluit unde au fost gasite cadavrele. El a spus ca trupurile au fost recuperate in timpul unei operatiuni comune a IDF si Shin Bet.

Analistul si reporterul CNN, Axios Barak Ravid, citand un purtator de cuvant al IDF, a relatat ca trupurile au fost gasite intr-un tunel din Gaza.

Nissim Louk, tatal lui Shani Louk, al carei cadavru a fost unul dintre cele recuperate, a declarat, de asemenea, presei israeliene ca trupul fiicei sale a fost foarte bine conservat, deoarece a fost tinut intr-un „tunel adanc si foarte rece”.

Netanyahu: „Mi se frange inima pentru aceasta mare pierdere”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu si-a exprimat, vineri, durerea intr-o postare pe X. „Mi se frange inima pentru aceasta mare pierdere. Eu si sotia mea Sara plangem alaturi de familiile indoliate. Inimile noastre sunt cu ei in acest moment de doliu”, a spus el.

„Ne vom intoarce cu toti ostaticii nostri, atat cei morti, cat si cei vii. Felicit fortele noastre curajoase care, cu o actiune hotarata, i-au readus acasa pe fiii si fiicele noastre”, a adaugat el.

Dintre cei trei ostatici, doar Louk fusese confirmata anterior de catre guvernul israelian ca fiind decedata.

Germano-israelianca in varsta de 23 de ani a fost declarata moarta de Ministerul israelian de Externe inca de la sfarsitul lunii octombrie. O sursa implicata in identificarea ei a declarat pentru CNN ca moartea lui Louk a fost anuntata dupa ce examinatorii criminalisti au gasit un fragment de os din craniul ei.

Trupul ei fara viata a fost vazut in o inregistrare video, intr-un camion al Hamas, dupa atacul de la festivalul muzical.

Familia lui Louk a declarat ca simte o oarecare liniste acum ca trupul ei a fost recuperat. Intr-o declaratie data pentru CNN, familia a spus ca IDF a venit vineri la ei acasa si i-a informat ca au reusit sa gaseasca trupul lui Louk dintr-un tunel din Gaza si sa o aduca inapoi in Israel.

„Stirea aceasta ne aduce inapoi la momentul ingrozitor in care am aflat ca fiica noastra iubitoare a fost ucisa cu brutalitate de Hamas, pe 7 octombrie. Cu toate acestea, este o usurare sa recuperam cadavrul si acum putem sa o ingropam in apropiere. Acest lucru ne ofera un fel de liniste”, a declarat familia.

„Vrem sa ne amintim de Shani ca de o persoana frumoasa si iubitoare de pace, care iubea muzica, dansul si viata. Ea ne-a adus noua, si multor alti oameni, lumina si credinta in bine. Acesta este modul in care alegem sa ne amintim de Shani”, a adaugat comunicatul.

Aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice si duse in Gaza in timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a ucis, de asemenea, peste 1.200 de persoane. Putin peste 100 au fost eliberati in timpul unui acord de eliberare in noiembrie, dar IDF considera ca mai sunt inca 132 de ostatici retinuti in Gaza, dintre care 128 dintre cei care au fost rapiti pe 7 octombrie.

IDF crede ca din cei 132 de ostatici, 40 ar fi morti, inclusiv doi rapiti inca din 2014.

Un acord pentru a asigura eliberarea ostaticilor este evaziv de luni de zile, in ciuda rundelor de discutii intre echipele de negociere israeliene si Hamas.

Vinerea trecuta, militantii Hamas au declarat ca respingerea de catre Israel a unui plan de incetare a focului prezentat de mediatori in cadrul negocierilor de la Cairo a trimis discutiile privind eliberarea ostaticilor inapoi la „punctul de plecare”.

Declaratia a fost facuta la o zi dupa ce ultima runda de negocieri pentru armistitiu in Gaza si pentru eliberarea ostaticilor s-a incheiat la Cairo, fara un acord.

Grupul militant l-a acuzat, de asemenea, pe Netanyahu ca a impiedicat discutiile de incetare a focului, pentru a folosi negocierile ca acoperire pentru a ataca orasul Rafah din sudul Gaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: