externe

Armata israeliana le cere tuturor civililor sa evacueze orasul Gaza si sa plece spre sud. Teroristii Hamas insa ii impiedica sa plece

Armata israeliana a cerut vineri tuturor civililor din orasul Gaza sa plece „spre sud”, in timp ce continua bombardamentele asupra enclavei, ca raspuns la atacurile teroriste ale Hamas care au ucis peste 1.200 de persoane, relateaza CNN.

„Fortele de aparare israeliene (IDF) fac apel la evacuarea tuturor civililor din orasul Gaza spre sud, pentru propria lor siguranta si protectie”, potrivit unui comunicat.

Organizatia Natiunilor Unite a avertizat joi ca un ordin militar israelian de evacuare a intregii populatii de 1,1 milioane de locuitori din nordul Gaza catre sudul enclavei asediate este „imposibil” de aplicat fara a provoca consecinte umanitare majore.

In declaratia sa de vineri, IDF a precizat ca civilii evacuati se vor putea intoarce in orasul Gaza „doar atunci cand va fi facut un alt anunt care sa permita acest lucru”.

„Teroristii Hamas se ascund in orasul Gaza in tuneluri pe sub case si in interiorul cladirilor populate de civili nevinovati din Gaza”, a declarat IDF, sustinand ca militantii Hamas „folosesc” civilii din Gaza ca „scuturi umane”.

„Nu va apropiati de zona gardului de securitate cu statul Israel”, a avertizat FDI, adaugand ca „va continua sa opereze in mod semnificativ in orasul Gaza si va face eforturi ample pentru a evita sa raneasca civili”.

Reactia Hamas

Gruparea paramilitara islamista Hamas a denuntat drept „propaganda” apelul armatei israeliene la evacuarea zonei de nord a Fasiei Gaza, informeaza vineri dpa.

Civilii nu ar trebui sa cada in capcana „mesajelor de propaganda”, a declarat gruparea islamista, la putere in Fasia Gaza.

Hamas este clasificat drept organizatie terorista de Israel, Uniunea Europeana si SUA.

Surse de securitate din Gaza au declarat ca rezidentii trebuie impiedicati sa plece din nordul teritoriului.

Martori au informat ca mai multi locuitori au fost deja opriti de Hamas si li s-a ordonat sa se intoarca in nord, adaugand ca panica este tot mai mare in zona si ca nu exista instructiuni clare.

Israelul a adunat peste 300.000 de rezervisti de-a lungul granitei sale sudice cu Gaza, dar nu a confirmat daca planuieste o operatiune militara in enclava.

Acest lucru are loc in timp ce criza umanitara din Gaza se adanceste, pe fondul avertismentelor expertilor ONU, care au afirmat ca oamenii risca sa moara de foame din cauza bombardamentelor israeliene.

Peste 1 500 de persoane au fost ucise in Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sanatatii. Atacurile aeriene au provocat, de asemenea, stramutarea a sute de mii de oameni.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

5 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

5 ore ago

Monetaria Regala a Marii Britanii lanseaza o moneda care aniverseaza 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Monetaria Regala a Marii Britanii a lansat o moneda care marcheaza cea de-a 80-a aniversare…

5 ore ago

Incendiu intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare. Au ars gunoaie menajere

Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare,…

5 ore ago

Julian Assange castiga dreptul de a face recurs impotriva extradarii

Julian Assange a castigat o victorie importanta in lupta sa juridica impotriva incercarilor SUA de…

5 ore ago