externe

Armata israeliana sustine ca a capturat sute de teroristi Hamas care se ascundeau in spitalul Al-Shifa din Gaza

Fortele de aparare israeliene (IDF) au retinut sute de combatanti ai gruparilor Hamas si Jihadul Islamic, inclusiv un numar de responsabili de securitate si comandanti militari, in timpul raidului lor extins in principalul spital din Gaza, Al Shifa, a declarat principalul purtator de cuvant al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

Trupele israeliene au intrat in spitalul Al Shifa din orasul Gaza la primele ore ale diminetii de luni si au scotocit vastul complex, despre care armata spune ca ar fi conectat la o retea de tuneluri folosita ca baza de luptatorii palestinieni.

Sute de combatanti au fost eliminati, iar peste 500 de suspecti retinuti, intre care 358 de membri ai gruparilor militante islamiste Hamas si Jihadul Islamic, cel mai mare numar de la inceputul razboiului, in urma cu aproape sase luni, potrivit aceluiasi purtator de cuvant al IDF, citat de Reuters.

Contraamiralul Daniel Hagari a indicat ca unitatile de forte speciale au recurs la „tactici de inselaciune” pentru a-i lua prin surprindere pe combatantii islamisti si au dat o lovitura grea Hamas si Jihadului Islamic.

Printre cei retinuti figureaza trei comandanti militari de rang inalt ai Jihadului Islamic si doi oficiali Hamas responsabili de operatiuni in Cisiordania, precum si alti oficiali de securitate interna ai Hamas.

„Cei care nu s-au predat fortelor noastre si au lupta impotriva lor au fost eliminati”, a declarat Hagari in cadrul unui briefing joi seara tarziu.

Hamas si Jihadul Islamic nu au facut niciun comentariu deocamdata.

Al Shifa, cel mai mare spital din Fasia Gaza inainte de razboi, este in prezent una dintre putinele unitati medicale care functioneaza, cel putin partial, in partea de nord a enclavei si, de asemenea, a oferit adapost multor civili care si-au parasit locuintele in cautarea unui loc mai sigur.

Israelul a fost vizat de critici dure in noiembrie 2023, cand trupele sale au efectuat primul raid asupra acestui spital. Militarii israelieni au anuntat ca au descoperit acolo tuneluri, despre care au spus ca au fost folosite ca centre de comanda si control de catre Hamas. Atat gruparea Hamas, cat si personalul medical neaga faptul ca spitalul ar fi utilizat in scopuri militare sau pentru a adaposti combatanti palestinieni.

In ultimele zile, purtatori de cuvant ai Hamas au spus ca mortii anuntati in declaratiile israeliene anterioare nu erau luptatori, ci pacienti si persoane stramutate si au acuzat Israelul de crime de razboi, conform agentiei de presa citate.

Reuters precizeaza ca nu a reusit sa obtina acces la spital si nu a putut sa verifice informatiile respective.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

21 de minute ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

3 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

2 ore ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

2 ore ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

2 ore ago