Armata SUA cumpara noi rachete antiaeriene Stinger, dupa succesul acestora in Ucraina

externe

Armata SUA a atribuit un contract in valoare de 625 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies, pentru rachete antiaeriene Stinger, cu scopul de a inlocui stocurile trimise in Ucraina.

Rachetele antiaeriene Stinger, care sunt trase de pe umar, produse de Raytheon, au fost la mare cautare in Ucraina, unde au oprit cu succes atacurile rusesti din aer, dar si in tarile europene vecine, care se tem ca ar putea avea nevoie sa invinga fortele ruse.

Trupele americane au o nevoie de utilizare redusa pentru rachetele Stingers – o arma usoara, autonoma, care poate fi desfasurata rapid pentru apararea impotriva elicopterelor, avioanelor, dronelor si chiar a rachetelor de croaziera – dar Statele Unite trebuie sa isi mentina stocurile la indemana in timp ce dezvolta urmatoarea generatie a unui ”sistem de aparare aeriana portabil pentru om”, potrivit News.ro.

Din februarie, Statele Unite au livrat aproximativ 1.400 de rachete Stingers in Ucraina.

Aliatii americani doresc, de asemenea, sa se reaprovizioneze cu arme de tipul celor expediate in Ucraina in ultimele luni.

Contractul pentru pana la 1.468 de Stingers a fost atribuit miercuri, potrivit unui document vazut de Reuters, si este in valoare de pana la 687 de milioane de dolari, cu optiuni de suplimentare.

Nu exista un termen pentru finalizarea comenzii, dar livrarea ar putea dura pana la 30 de luni.

Separat, Pentagonul cauta rachete Stinger care sunt deja in inventar, dar care trebuie reconditionate, potrivit documentului.

Pe 6 mai, principalul cumparator de arme al Pentagonului, Bill LaPlante, a declarat ca si-a propus sa semneze un contract pana la sfarsitul lunii mai si ca intentia este sa inlocuiasca rachetele Stinger trimise in Ucraina in proportie de una la una.

Pentagonul si Raytheon nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii.

Linia de productie Stinger a fost inchisa in decembrie 2020, a declarat Pentagonul. In iulie 2021, Raytheon a castigat un contract pentru a produce mai multe Stingers, dar in principal pentru guverne straine, potrivit armatei SUA.

Directorul general al Raytheon, Greg Hayes, le-a spus analistilor in timpul unei conferinte telefonice din 26 aprilie ca Departamentul Apararii al SUA nu a cumparat o Stinger de 18 ani.

”Unele componente nu mai sunt disponibile comercial, asa ca va trebui sa iesim si sa reproiectam o parte din componentele electronice din racheta capului cautator. Asta ne va lua putin timp”. Singura unitate de productie pentru Stinger, din Arizona, are o productie mica.

Comentarii: