ARMATA ungara a primit puteri SPORITE pentru a actiona impotriva imigrantilor

externe

Parlamentul ungar a adoptat luni o lege care ofera puteri sporite politiei si armatei pentru a opri valul de imigranti ce trec ilegal granitele Ungariei, cea mai importanta prevedere fiind permisiunea de a deschide focul in anumite circumstante, cu conditia ca tirurile sa nu fie ‘mortale’, relateaza AFP.

Actul normativ — ce completeaza legislatia in vigoare de pe 15 septembrie pentru combaterea imigratiei ilegale — mentioneaza posibilitatea ca armata sa fie desfasurata masiv la granite si o autorizeaza sa efectueze controale de identitate si sa aresteze imigrantii clandestini. La randul ei, politia este autorizata sa perchezitioneze orice domiciliu privat daca exista suspiciunea ca acolo s-ar ascunde imigranti.

Dispozitiile noii legi se aplica in zonele unde a fost declarata starea de criza ca urmare a valului de imigranti ilegali, masura declarata in sase departamente limitrofe cu Serbia, Croatia, Slovenia si Austria.

Legea a fost sprijinita si de partidul nationalist Jobbik, care a cerut chiar adoptarea unor masuri mai severe impotriva imigrantilor ilegali, de la inceputul anului peste 225.000 de migranti proveniti in special din tarile Orientului Mijlociu traversand granita ungara.

Inaintea votarii actului normativ, premierul Viktor Orban a avut o interventie in fata legislativului, el avertizand ca ‘Ungaria si toata Europa sunt in pericol’ din cauza imigrantilor ilegali care ‘ne inunda, ne bat la usa si o imping peste noi’. El a acuzat totodata Uniunea Europeana ca prin politica sa ‘obtuza’ si lipsa de reactie in fata acestui aflux migrator nu face decat sa incurajeze si mai multi astfel de imigranti sa porneasca spre Europa, mentioneaza Agerpres.

‘Europa nu doar si-a deschis usile, ea a lansat invitatii’, a punctat seful executivului ungar. El a adaugat ca ridicarea unui gard de sarma ghimpata la granita cu Serbia era singura solutie pentru oprirea valului de imigranti ilegali si faptul ca acestia nu mai pot acum trece respectivul sector de frontiera arata ca a fost o decizie buna, astfel ca a indemnat si alte state sa procedeze la fel.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: