Arme nucleare au inceput sa soseasca in Belarus din Rusia, anunta Lukasenko: „Transferul incarcaturilor nucleare a inceput”

externe

Presedintele belarus Aleksandr Lukasenko a afirmat joi ca Rusia a inceput sa transfere arme nucleare spre tara sa, concretizand desfasurarea anuntata in martie de Vladimir Putin, potrivit France Presse, citata de Agerpres.

Rusia nu a facut deocamdata niciun comentariu cu privire la acest subiect.

„Transferul incarcaturilor nucleare a inceput, asta a inceput deja”, a declarat Lukasenko, raspunzand unui jurnalist rus, conform unei inregistrari video difuzate de contul oficial de Telegram al presedintiei belaruse, Pul Pervogo.

Lukasenko, care se afla la Moscova joi pentru un summit regional, nu a fost in masura sa indice daca arme respective se afla deja in tara sa.

„Poate, ma intorc si voi vedea”, a spus liderul belarus, principal aliat al Rusiei.

Lukasenko a explicat ca Putin i-a spus in ajun ca a semnat decretul care sa permita acest transfer.

Presedintele rus anuntase in 25 martie ca Moscova va desfasura arme nucleare „tactice” pe teritoriul belarus, tara situata la portile Uniunii Europene, alimentand temerile privind o escaladare a conflictului in Ucraina.

Anuntul a suscitat critici din partea comunitatii internationale, din partea tarilor occidentale in special, cu atat mai mult cu cat liderul rus a evocat inca de inceputul invaziei in Ucraina declansate in februarie 2022 posibilitatea recurgerii la arma nucleara.

Lidera opozitiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a denuntat joi o amenintare pentru intreg continentul european.

„Aceasta nu pune in pericol doar vietile belarusilor, ci creeaza o noua amenintare pentru Ucraina, pentru intreaga Europa”, subliniaza ea pe Twitter.

„Cand se vorbeste despre arme nucleare tactice, cele mai multe dintre ele sunt la fel de puternice ca aceea care a ucis 140.000 de persoane la Hiroshima”, a adaugat ea.

Armamentele nucleare asa-zise „tactice” pot provoca pagube imense, dar raza de distrugere este mai limitata decat cea a armelor nucleare „strategice”.

La inceputul lunii aprilie, Rusia a indicat ca a inceput sa instruiasca militari belarusi pentru utilizarea armelor nucleare tactice.

Intre altele, Putin a indicat in trecut ca zece avioane au fost deja echipate in Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme si ca un depozit special va fi terminat pana la 1 iulie.

Belarus nu este angajat direct pe teren in Ucraina, dar a permis armatei ruse sa-i utilizeze teritoriul pentru lansarea atacului asupra Ucrainei in februarie 2022.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: