externe

Armele de asalt, liber la vanzare in California. Un judecator a anulat interdictia: „Pusca semiautomata AR-15 poate servi deopotriva la apararea domiciliului si a patriei”

Un judecator american a anulat vineri interdictia privind armele de asalt in California, in vigoare de trei decenii, decizie condamnata imediat de catre guvernatorul acestui stat, Gavin Newsom, intr-un context de recrudescenta a omuciderilor avand legatura cu armele de foc in SUA, transmite sambata AFP, citata de Agerpres.

In decizia de 94 de pagini, judecatorul federal Roger T. Benitez a calificat drept neconstitutionala interdictia privind armele de asalt (in vigoare din 1989), aparand dreptul americanilor de a detine pusti semiautomate.

„La fel precum briceagul elvetian, populara pusca semiautomata AR-15 poate servi deopotriva la apararea domiciliului si a patriei. Armele si munitiile in mainile criminalilor, tiranilor si teroristilor sunt periculoase. Este preferabil sa le lasam in mainile cetatenilor responsabili si respectuosi cu legea”, a argumentat el.

Benitez a declarat ca statul California are la dispozitie 30 de zile sa faca apel la decizia sa, pe care guvernatorul Newson s-a angajat s-o conteste, calificand-o drept „amenintare directa la securitatea publica”. „Nu vom da inapoi in fata acestei lupte si vom continua sa ne batem pentru legi privind armele de foc care merg in directia cea buna si salveaza vieti”, a anuntat Newson intr-un comunicat.

Decizia judecatoreasca vine pe fondul unei violente sporite in SUA si la ceva mai bine de o saptamana dupa ce un angajat al unei companii de transport public a ucis opt persoane in perimetrul companiei din California si apoi s-a sinucis. O perchezitie care a avut loc in aceasta saptamana la domiciliul asasinului a dus la descoperirea a 12 arme de foc, 22.000 de cartuse si posibile cocteiluri Molotov.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

7 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

11 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

11 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

12 ore ago