Armenia capituleaza, a acceptat sa restituie Azerbaidjanului patru sate situate la frontiera lor comuna: „Eveniment istoric indelung asteptat”

externe

Armenia a fost de acord sa returneze in Azerbaidjan patru sate situate la granita comuna, a declarat vineri purtatorul de cuvant al ministrului azer de externe, Aykhan Hajizada, potrivit Reuters.

Hajizada a postat pe X ca cele patru sate erau detinute de Armenia de la inceputul anilor 1990 si revenirea lor a fost un „eveniment istoric mult asteptat”.

Ministerul de Externe al Armeniei a declarat ca cele doua tari au ajuns la un acord preliminar cu privire la patru sectiuni ale frontierei disputate.

Azerbaidjanul a spus ca revenirea satelor este o conditie prealabila necesara pentru un acord de pace care sa puna capat a peste trei decenii de conflict intre cele doua tari, care faceau ambele parte din Uniunea Sovietica.

Acordul de vineri, incheiat la o intalnire prezidata de viceprim-ministri ai ambelor tari, a fost cel mai clar semn de progres intre cele doua parti.

Dupa doua razboaie majore intre ei, impulsul s-a schimbat dramatic in favoarea Azerbaidjanului in septembrie anul trecut, cand fortele sale au organizat o ofensiva fulger pentru a recastiga controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, unde etnicii armeni se bucurau de independenta de facto de la mijlocul anilor 1990.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: