Armenia, obligata sa-l aresteze pe Putin daca ajunge pe teritoriul ei. Ea s-a alaturat Curtii Penale Internationale

externe

Vladimir Putin

Armenia a devenit oficial stat parte la Statutul Curtii Penale Internationale (CPI), a anuntat joi o sursa oficiala, o decizie pe care Rusia, aliatul ei traditional, a considerat-o inamicala, scrie AFP.

„Statutul de la Roma (instituind CPI) a intrat oficial in vigoare pentru Armenia la 1 februarie”, a anuntat pentru AFP reprezentantul armean pentru afaceri juridice, Eghise Kirakosian, ceea ce Rusia a descris deja drept o „decizie inamicala”.

In martie, tribunalul international cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare pe numele presedintelui rus, Vladimir Putin, pentru ca a organizat sau autorizat deportarea ilegala de copii ucraineni in Rusia, aminteste Agerpres.

Erevanul are acum obligatia sa-l aresteze pe presedintele rus daca acesta pune piciorul pe teritoriul sau.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat in octombrie ca Armenia a luat „o decizie gresita” ratificand Statutul de la Roma.

Premierul armean, Nikol Pasinian, a incercat sa linisteasca temerile Kremlinului, asigurand ca decizia nu este indreptata impotriva Rusiei.

„Prin aderarea la CPI, Armenia se doteaza cu instrumente serioase pentru a preveni crimele de razboi si crimele impotriva umanitatii pe teritoriul sau”, a subliniat Eghise Kirakosian.

„Asta se refera in primul rand la Azerbaidjan”, cu care Armenia a purtat doua razboaie pentru regiunea disputata Nagorno-Karabah, a adaugat el.

Dar decizia armeana ilustreaza divergentele care sunt pe cale sa se adanceasca intre Moscova si Erevan, Armenia reprosand Rusiei aparenta sa inactiune in conflictul de lunga durata dintre Armenia si vecinul sau Azerbaidjan.

In septembrie, fortele azere au invadat intr-o ofensiva fulger Nagorno-Karabah, unde erau desfasurate trupe rusesti de mentinere a pacii si au obtinut capitularea fortelor separatiste armene care controlau regiunea de zeci de ani.

Armenia a semnat Tratatul de la Roma in 1999, dar nu l-a ratificat, invocand contradictii cu Constitutia tarii.

Curtea Constitutionala a declarat in martie ca aceste obstacole au fost inlaturate dupa ce Armenia a adoptat o noua Constitutie in 2015.

In octombrie, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat ratificarea Statutului, declarand ca „lumea se micsoreaza pentru autocratul de la Kremlin”.

Pentru analistul independent Vigen Hakobian, „Armenia a sperat, fara indoiala, prin aderarea la CPI sa primeasca garantii de securitate din partea Occidentului”.

„Dar se pare ca ea si-a tensionat relatiile cu Rusia fara sa le primeasca”, a declarat el pentru AFP.

Infiintata in 2002, CPI este singura jurisdictie internationala independenta care investigheaza crimele de genocid, crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii si crimele de agresiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: