externe

Armenia se distanteaza puternic de Rusia. Ministrul de Externe va lipsi de la reuniunea Comunitatii Statelor Independente

Ministrul armean de Externe, Ararat Mirzoian, nu va participa la o viitoare reuniune a omologilor sai din Comunitatea Statelor Independente (CSI), a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe, relateaza RFE/RL.

Sesiunea Consiliului CSI este programata sa aiba loc la Minsk la 12 aprilie.

CSI este un grup de foste republici sovietice, condus de Moscova, care a fost infiintat imediat dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991.

Georgia si Ucraina, ambele victime ale agresiunii rusesti, au parasit deja CSI, in timp ce Moldova, care si-a suspendat participarea de facto, a declarat ca intentioneaza sa paraseasca organizatia pana la sfarsitul acestui an.

Armenia a fost mult timp un aliat apropiat al Rusiei, dar in ultimele luni a luat masuri pentru a se distanta de aceasta alianta, aparent iritata de ceea ce a considerat a fi o lipsa de sprijin din partea Moscovei in timpul razboiului din 2020 din Nagorno-Karabah.

De asemenea, guvernul armean a criticat fortele ruse de mentinere a pacii desfasurate in Nagorno-Karabah dupa razboiul din 2020 pentru ca nu au reusit sa opreasca ofensiva fulgeratoare a Azerbaidjanului din septembrie 2023, care s-a incheiat cu recastigarea de catre Baku a controlului asupra regiunii separatiste care timp de trei decenii a fost sub controlul etnicilor armeni.

Decizia lui Mirzoian de a lipsi de la reuniunea CSI vine la cateva zile dupa ce premierul armean Nikol Pashinian a avut o intalnire trilaterala cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si cu secretarul de stat american Antony Blinken, la Bruxelles. Intalnirea s-a axat pe eforturile de crestere a rezilientei Armeniei si de diversificare a economiei sale, care este puternic dependenta de Rusia.

Rusia a denuntat reuniunea de la Bruxelles, acuzand Occidentul ca incearca sa o inlature din Caucazul de Sud.

Agentia rusa de stiri TASS a anuntat ca Armenia va fi reprezentata de un ministru adjunct la reuniunea de la Minsk, dar informatia nu a putut fi confirmata in mod independent.

Armenia a redus deja nivelul participarii sale la reuniunile CSI saptamana trecuta, cand a trimis un comandant de brigada de mentinere a pacii la o reuniune a sefilor de stat major ai CSI la Moscova.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Colectia de monede a unui magnatului danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

5 minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

6 minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

12 minute ago

Volodimir Zelenski da asigurari linistitoare: „Rusii au atins doar prima dintre cele trei linii defensive de la Harkov”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat ca rusii nu au atins "linia concreta de aparare"…

22 de minute ago

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

27 de minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

36 de minute ago