Armenii din Nagorno-Karabah isi ard casele: „Simt atata durere ca nici nu va puteti imagina. Am mutat si mormantul parintilor”

externe

Numerosi armeni din regiunile aflate in apropierea Nagorno-Karabah, asupra carora Azerbaidjanul urmeaza sa recastige controlul duminica, 15 noiembrie, au decis ca nu vor sa lase nimic in urma lor si si-au incendiat locuintele. „Am construit casa asta de la temelie. Cum pot sa o las pe mainile altcuiva”, spune unul dintre armeni intr-un reportaj BBC.

„Aceasta este ultima zi, maine soldatii azeri vor fi acolo”, a spus un soldat din satul Charektar, din regiunea Kalbajar, care urmeaza sa fie predata Azerbaidjanului. Numai in acest sat, marcand limita cu districtul vecin Martakert, care trebuie sa ramana sub control armean, cel putin sase case au fost incendiate sambata dimineata, noteaza Mediafax.

Intr-un material video publicat de BBC, oamenii spun ca nu-si vor lasa casele pe mainile strainilor si ca stie deja ca toti cei din regiune isi vor arde locuintele inainte sa plece, pentru ca azerii sa nu se poata muta in ele. „Am construit casa asta de la temelie. Cum pot sa o las pe mainile altcuiva?”, spune unul dintre locuitorii obligati sa isi paraseasca locuinta. „Am luat tot ce am putut si acum o vom arde. Daca copiii mei nu pot folosi aceasta casa, nimeni nu va putea”, arata alt locuitor.

Armenia a primit mai putin de o saptamana sa predea controlul acestui district catre Azerbaidjan. Armenii care se grabesc sa paraseasca Nagorno-Karabah nu lasa nimic in urma.

Un localnic filmat in timp ce isi goleste casa spune: „Simt atata durere ca nici nu va puteti imagina. Am sapte copii si nu mai am o casa”. „Aceasta este casa mea, nu o pot lasa pe mana turcilor”, a spus proprietarul uneia dintre casele incendiate. „Toata lumea isi va arde casa astazi (…) Ni s-a dat termen pana la miezul noptii sa plecam. Am mutat si mormantul parintilor, azerbaidjanii vor avea o placere sa profaneze mormintele noastre, este insuportabil,” a adaugat el.

Un acord de pace semnat intre Erevan si Baku sub egida Moscovei a incheiat aproape sapte saptamani de lupte intense in Nagorno Karabah. Azerbaidjanul a recucerit mari teritorii care se aflau sub control armean de la inceputul anilor 1990. Aproape 2.000 de soldati rusi vor fi acum dislocati acolo, pentru mentinerea pacii. Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscuta ca fiind azera, dar din 1994 e condusa de armeni. Conform acordului semnat intre Azerbaidjan si Armenia, incepand din 15 noiembrie armenii trebuie sa cedeze controlul a mai multe districte si sa-si paraseasca locuintele.

Mai mult despre:

Comentarii: