Armistitiu 30 de zile, cum va raspunde Moscova? Analiza Politico: „Rusia avanseaza. Adevaratele acorduri sunt scrise acolo, pe front”

Vladimir Putin se trezeste dintr-o data cu aceeasi problema ca Volodimir Zelenski: Cum ii va spune „niet” lui Donald Trump fara sa provoace mania presedintelui extrem de imprevizibil si impetuos al Statelor Unite? Mai jos, o analiza realizata de Politico privind armistitiul de 30 de zile propus de SUA si Ucraina.
Disponibilitatea Ucrainei de a accepta o incetare imediata a focului de 30 de zile, dupa discutiile cu SUA din Arabia Saudita de marti, ii transfera lui Putin sarcina de a face acelasi lucru.
Trump se mandreste cu capacitatea sa de a incheia acorduri si a explodat impotriva lui Zelenski atunci cand l-a considerat un obstacol in calea unui acord; magnatul miliardar a taiat ajutorul militar acordat Kievului si s-a revoltat ca ucrainenii nu doresc pacea.
Acum, dupa discutiile din Arabia Saudita, este randul rusilor sa se strambe. Secretarul de stat al lui Trump, Marco Rubio, a afirmat clar ca „mingea este in terenul [Rusiei]” si a mentionat ca, daca Moscova nu semneaza incetarea focului, „atunci vom sti, din pacate, care este impedimentul pentru pace aici”.
Dupa ce marti a reluat ajutorul militar american pentru Kiev, Trump a explicat Kremlinului ce se va intampla daca va ignora incetarea focului, spunand: „Continuam pur si simplu”, avertizand si ca „multi oameni” vor fi ucisi.
Primele semnale din partea Rusiei nu sunt tocmai incurajatoare.
La doar cateva ore dupa propunerea de incetare a focului, fortele ruse au lansat un atac aerian asupra orasului natal al lui Zelenski, Kryvyi Rih, ucigand o femeie de 47 de ani, a declarat guvernatorul regional. Atacurile rusesti au lovit, de asemenea, Kiev, Harkov si Odessa. Patru persoane au murit cand o racheta a lovit o nava de cereale care incarca in Odessa.
Trump a declarat ca vizeaza o convorbire cu Putin, pe care l-a laudat in ultimele saptamani, prezentandu-l drept un partener de incredere care doreste pacea, dar Kremlinul este circumspect. Purtatorul de cuvant Dmitri Peskov spune ca o astfel de convorbire ar putea fi organizata in scurt timp „daca apare o astfel de nevoie”.
Miercuri dimineata, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a parut sa toarne un jet de apa rece peste ideea unui armistitiu interimar, afirmand ca Moscova va lua propriile decizii cu privire la razboi si nu va urma exemplul stabilit de Washington si Kiev in Arabia Saudita.
„Conturarea pozitiei Federatiei Ruse nu are loc in strainatate datorita unor acorduri sau eforturilor unor parti”, a declarat ea, citata de agentia oficiala de presa TASS.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a parut, de asemenea, sa astepte un fel de resetare mai mare intre Washington si Kremlin. El a declarat ca Occidentul pare sa arate „primele semne de constientizare” a faptului ca trebuie sa colaboreze cu Rusia, dar s-a aratat sceptic cu privire la un acord imediat. „Este imposibil sa ne bazam pe bunavointa adversarilor actuali care si-au declarat obiectivul de a provoca o infrangere strategica Rusiei”, a spus el.
Lavrov identifica o problema majora pentru Putin: faptul ca o incetare a focului ar putea intr-adevar sa para o infrangere strategica, ceea ce ar ingreuna semnarea de catre Moscova (chiar si in ciuda antecedentelor Rusiei in ignorarea incetarii focului si a acordurilor diplomatice).
Pe scurt, rusii continua sa esueze in obiectivele lor strategice de baza pentru care au suferit pierderi de peste 170.000 de oameni. Putin a dorit un razboi scurt pentru a-l inlatura pe Zelenski, pentru a cuceri Kievul, pentru a impiedica gravitarea Ucrainei catre Uniunea Europeana si NATO si pentru a submina democratia din Ucraina.
Oficialii rusi nu fac niciun secret din faptul ca obiectivul ramane in continuare slabirea statului ucrainean si fac cereri maximaliste pentru Kiev. Ei doresc sa revendice si mai mult teritoriu ucrainean, sa restranga capacitatile militare ale Ucrainei si sa impiedice fortele straine de mentinere a pacii sa apara acolo. Simpla incetare a luptelor nu este obiectivul final al armatei invadatoare.
Un deputat rus influent a intervenit, de asemenea, miercuri, avertizand ca Rusia nu a terminat lupta, insistand asupra faptului ca orice acord de incetare a focului ar fi doar in termenii Moscovei.
Konstantin Kosachev, presedintele comisiei pentru afaceri internationale din camera superioara a parlamentului rus, a mentionat intr-o postare pe Telegram ca: „Rusia avanseaza”. El a adaugat: „Adevaratele acorduri sunt scrise acolo, pe front. Ceea ce ar trebui sa inteleaga si la Washington”.
Niciuna dintre aceste reactii initiale venite de la Moscova nu ar trebui sa fie surprinzatoare.
Putin a indicat la inceputul acestui an ca orice acord de incetare temporara a focului este inacceptabil, argumentand ca ar avantaja doar un Kiev greu incercat si aliatii sai occidentali.
„Scopul nu ar trebui sa fie un armistitiu scurt, nu un fel de ragaz pentru regruparea fortelor si reinarmarea cu scopul de a continua ulterior conflictul, ci o pace pe termen lung bazata pe respectarea intereselor legitime ale tuturor oamenilor, ale tuturor natiunilor care traiesc in aceasta regiune”, a declarat Putin in ianuarie.
In ultimele saptamani, oficialii rusi s-au bucurat ca Zelenski a cazut in dizgratia lui Trump. La jumatatea lunii februarie, presa rusa de stat nu s-a putut abtine sa nu se bucure de revenirea tarii la masa de sus a politicii internationale, atunci cand oficialii americani si rusi, condusi de ministrii de externe ai fiecarei tari, au purtat discutii in Arabia Saudita care au durat mai mult de patru ore.
Aceasta intalnire a fost primul contact la nivel inalt, fata in fata, intre delegatiile americana si rusa de cand Putin a ordonat invadarea Ucrainei, in urma cu trei ani. Mass-media de stat de la Moscova si oficialii de la Kremlin au considerat ca este o mare victorie pentru presedintele rus – o revenire de la rece.
Moscova a jubilat si atunci cand Trump a suspendat luna aceasta ajutorul militar acordat Ucrainei si a intrerupt schimbul de informatii, dupa ce a avut loc ruptura din Biroul Oval. A existat o incantare evidenta fata de faptul ca Washingtonul i-a marginalizat pe europeni in discutiile privind viitorul Ucrainei si fata de faptul ca Zelenski a fost criticat de Trump in remarcile feroce despre liderul ucrainean, in care l-a acuzat ca este „un dictator fara alegeri”.
„Porcul insolent a primit in sfarsit o palma adecvata”, a declarat incantata Zaharova.
Ucrainenii si aliatii lor europeni, care au intervenit in favoarea Kievului, au depus eforturi sustinute pentru a rasturna situatia.
Din noiembrie, cand Trump si-a asigurat realegerea, ucrainenii, sfatuiti de prietenii si consilierii americani, au decis sa adopte o strategie „play-along” pentru a evita antagonizarea nestatornicului Trump.
Ideea a fost ca ar trebui sa il lase pe Putin sa il incurce si sa il dezamageasca pe Trump, in ciuda temerii ca Putin ar putea fi capabil sa exploateze dorinta lui Trump de a incheia o intelegere pe cheltuiala lor. „Trump trebuie sa ajunga singur la concluzia ca Putin nu este dispus sa faca nicio concesie – nu Ucrainei, ci lui”, a declarat un lobbyist american care lucreaza pentru ucraineni pentru POLITICO in ianuarie. „Trump si consilierii sai trebuie sa vada pe pielea lor cum e cu rusii”.
Aceasta strategie a esuat atunci cand Zelenski nu s-a putut abtine cand a fost provocat de vicepresedintele JD Vance in Biroul Oval. Acum, strategia este din nou pe drumul cel bun, iar Moscova va trebui sa decida rapid cum sa joace cu Trump.
S-ar parea improbabil ca generalii rusi sa doreasca o relaxare chiar acum. Acestia au reusit progrese lente, dar consistente in est, in regiunea Donetk, si sunt la cativa kilometri de a patrunde in regiunea invecinata Dnipropetrovsk.
In acest weekend, au reusit un progres semnificativ in regiunea Kursk, apropiindu-se de incercuirea a aproximativ 10.000 de trupe ucrainene de elita care au aparat teritoriul capturat in Rusia. Comandantii rusi au planificat, de asemenea, sa isi intensifice atacurile cu rachete balistice si drone, potrivit serviciilor de informatii militare ucrainene, care au prezis recent ca Moscova are acum capacitatea de a lansa atacuri simultane care implica 500 de drone.
Prin urmare, nu este usor pentru Putin sa le spuna generalilor sai ca este timpul pentru o incetare a focului. Dar trebuie sa isi faca griji cu privire la reactia lui Trump daca ignora Washingtonul si isi continua razboiul.
Ziarul rusesc Kommersant a anuntat miercuri ca raspunsul Kremlinului va deveni mai clar doar in urma unei vizite la Moscova a lui Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump.
Nu este clar cand s-ar putea intampla acest lucru. Presa rusa transmite ca acesta este asteptat in Rusia in scurt timp si inainte de o posibila convorbire telefonica intre Trump si Putin vineri, dar purtatorul de cuvant al Kremlinului, Peskov, a respins informatiile privind sosirea iminenta a lui Witkoff.
Judecand dupa modul in care Putin a gestionat rundele diplomatice anterioare cu americanii in ultimii ani – cu privire la Siria si Ucraina – este probabil sa opteze pentru prelungirea discutiilor, ridicand diferite obiectii si oferind o succesiune de contrapropuneri confuze.
Tonul lui Putin este adesea mai degraba duplicitar decat unul de confruntare, dar trebuie sa fie prudent. Tot ceea ce ii pasa lui Trump este sa-si obtina acordul si nu-i place ca cineva sa-l opreasca.