„Asa ceva nu se poate. Ne afundam intr-o gaura de anti-europenism, de dilentatism”. Iohannis anunta ca il va convoca la Cotroceni pe ministrul de Externe, Melescanu

politica

Presedintele Iohannis a avut, sambata, a criticat dur alegerea Guvernului PSD-ALDE de a bloca o initiativa comuna a statelor membre UE prin care sa fie interzisa mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim. El a anuntat ca il va convoca la Cotroceni pe ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

„Iata un nou exemplu cum PSD guverneaza foarte prost. Acesti pesedisti s-au folosit de lipsa unei claritati in legislatia in vigoare si au blocat un document la nivel european fara sa se consulte cu presedintele. Este deja a doua oara cand incearca sa faca politica externa dupa ureche, asa cum au facut si salarizarea dupa ureche, cum fac multe lucruri dupa ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindca blocarea unei declaratii…

Iata ca dintr-odata Romania este readusa la marginea Uniunii impreuna cu tari pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenta mai degraba eurosceptica. Vreau sa reamintesc acestor pesedisti ca romanii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste masuri din ce in ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernari contraperformante a PSD, aceste masuri risca realmente sa ne scoata din Europa. Asa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare dupa ureche, nefundamentata sa ia din ce in ce mai des decizii care eu sunt convins ca sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului si sa ne readuca in marginea Europei. Romanii isi doresc sa fie parte integranta din nucleul Europei, romanii nu-si doresc sa aiba aceste abordari eurosceptice sau antieuropene.

Am impresia ca ne afundam intr-o gaura de anti-europenism, de dilentatism, de populism din care vom reusi foarte greu”, a declarat Iohannis la Blaj.

El a adaugat ca il va chema la Cotroceni pe ministrul de Externe pentru a-i cere lamuriri.

„O sa-l chem pe ministrul de Externe ca sa-mi explice ce si cum s-a discutat si care a fost motivatia pentru masura care s-a luat. In privinta masurii de mutare a ambasadei, aceasta nu se va putea lua fara acordul meu, punct”, a precizat taios presedintele.

MAE a anuntat sambata ca propunerea Serviciului European de Actiune Externa de adoptare a unei declaratii comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care si Romania este una lipsita de echilibru, cu accent doar pe un element.

„Tinand cont de contextul regional deosebit de complicat si in urma unei analize complexe a textului propus aprobarii statelor membre de catre Serviciul European de Actiune Externa, la nivelul MAE s-a considerat ca textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentantelor diplomatice europene in Israel la Ierusalim. Mentionam, de asemenea, ca pozitii similare au fost adoptate si de alte state membre UE, Ungaria si Cehia. In urma procesului de analiza desfasurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaratii in numele Inaltului Reprezentant Federica Mogherini”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat de presa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: