Asa se protesteaza. 20% din populatia capitalei Islandei este in strada pentru a cere DEMISIA premierului

externe

Mii de oameni s-au adunat in Reykjavik, capitala Islandei, scandalizati fiind de informatiile despre companiile offshore ale premierului, scoase la iveala de scurgerea de informatii cunoscuta drept Panama Papers.

UPDATE Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, implicat in scandalul „Panama Papers”, a demisionat marti, dupa ce presedintele tarii a refuzat solicitarea acestuia de a dizolva Parlamentul, dar seful statului a refuzat, scrie AFP.

Peste 20.000 de oameni au participat la protest, aproximativ 20% din populatia capitalei. Prim-ministrul Islandei Sigmundur David Gunnlaugsson detinea o companie offshore prin intermediul careia facuse investitii de milioane de dolari in timpul crizei financiare. Compania, Wintris, a fost cumparata de prim-ministru si sotia sa in 2007, informatie pe care nu a declarat-o in momentul in care a intrat in Parlament. Apoi, acesta a vandut jumatate de companie sotiei sale pentru suma de un dolar.

Gunnlaugsson s-a folosit de companie pentru a plasa investitii de milioane de dolari pe care i-a mostenit, dar acesta a declarat ca nu s-a folosit de functia sa politica pentru a conduce investitiile.

Aceste informatii i-a determinat pe islandezi sa iasa in strada, suparatii fiind pe Guvernul lor, pentru a cere demisia premierului.

In capitala au fost vazute bannere pe care scriau „Alegeri Acum”, dar si postere dispuse de-a lungul orasului prin care soferii erau incurajati sa claxoneze in semn de protest.

Prezenta a mai mult de 22.000 de mii de protestatari a fost confirmata, iar manifestatia din fata Parlamentului a crescut rapid. Chiar daca islandezii au spus ca vor fi prezenti, prin intermediul retelelor de socializare, Gunnlaugsson a reusit sa le starneasca si mai mult furia acestora, afirmand ca „nu e ca si cum ar participa toti”.

Atunci cand premierul a fost intrebat de un reporter de la o televiziune locala daca ia demisia in considerare, Gunnlaugsson a declarat ca nu va demisiona „nici din cauza acestei chestiuni, nici din cauza a oricarei alte chestiuni”, pe motiv ca Executivul „a ajuns la rezultate uimitoare si este important sa termine ceea ce a inceput”.

Acesta a respins si ideea de a sta pe bara in timpul investigatiilor, cu precizarea ca „simplul fapt de a acuza pe cineva de ceva doar pentru a forta persoana respectiva sa renunte nu este in armonie cu maniera in care noi (islandezii – n.r.) vrem sa ne functioneze societatea”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: