Asalt esuat, talibanii au fugit cu „pierderi grele”. O noua victorie a fortelor de rezistenta din valea Panjshir – Video

externe

Rezistenta din valea Panjshir a reusit sa respinga un nou asalt al talibanilor. Fortele de rezistenta anunta ca au provocat pierderi grele in randul talibanilor.

„Talibanii au incercat sa intre din nou in Panjshir, de data aceasta prin pasul Anjuman. Frontul Rezistentei a lansat un contraatac, ceea ce a dus la pierderi grele de vieti omenesti si la retragerea talibanilor”, anunta Pnajshir Observer pe Twitter.

Talibanii doresc sa rezolve situatia din Panjshir prin dialog, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, purtatorul de cuvant al gruparii jihadiste, Zabihullah Mujahid.

„Fratii nostri din Panjshir, va rugam sa va intoarceti la Kabul. Avem obiective si vieti comune. Nu va fie teama. Intoarceti-va si nu luptati”, ar fi spus Mujahid.

Fortele de rezistenta din Valea Pajshir au anuntat luni ca au inceput sa primeasca ajutor militar din partea Tadjikistanului. Tadjikistanul ar fi trimis chiar si elicoptere in ajutorul fortelor anti-talibane.

„Tadjikistanul devine prima tara care incepe sa aprovizioneze Fortele de Rezistenta din Panjshir. Livrarile includ elicoptere, arme, munitii si alimente”, anunta Panjshir Observer pe Twitter.

De asemenea, numarul soldatilor din fortele de rezistenta a crescut la 20.000.

„Dupa cateva zile de regrupare a fostei armate afgane si de sprijin din partea localnicilor, fortele de rezistenta raporteaza acum ca au adunat o forta de lupta de 20 000 de persoane”, a mentionat Panjshir Observer.

Fortele de rezistenta din nordul Afganistanului, din Valea Panjshir in special, au anuntat anterior ca au reusit sa respinga ofensiva talibana de duminica noapte. „Bufonii talibani vor musca tarana”, anunta Frontul National de Rezistenta (FNR).

UPDATE 50 de talibani au fost ucisi, iar alti 20 au fost luati prizonieri. Un singur membru al rezistentei a fost ucis.

„Operatiunea ofensiva de aseara a talibanilor a esuat lamentabil”, se anunta pe contul oficial de Twitter al FNR.

„Fortele sovietice au esuat de 7 ori sa cucereasca valea Panjshir in anii 1980, iar Panjshir a rezistat si in anii 1990 in fata talibanilor. Inca o data 3000+ bufoni talibani se indreapta spre noi pentru a musca tarana”, a mai anuntat rezistenta.

Citeste si: Bastionul anti-taliban din Valea Panshir. Nici rusii nu au reusit sa-i cucereasca, acum se ridica iar la lupta contra talibanilor: „Avem depozite de munitie si arme pe care le-am strans cu rabdare inca de pe vremea tatalui meu, pentru ca stiam ca aceasta zi ar putea veni”

Talibanii au anuntat duminica aceasta ca „sute” de combatanti de-ai lor se indreapta spre Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, una dintre rarele zone din Afganistan care se sustrage controlului gruparii islamice, informeaza AFP.

„Sute de mujahedini ai emiratului islamic se indreapta spre provincia Panjshir pentru a prelua acolo controlul, dupa ce responsabili locali au refuzat sa o predea in mod pasnic”, au anuntat talibanii pe contul lor de Twitter in araba.

Talibanii au intrat pe 15 august in capitala Kabul fara a intampina prea mare rezistenta, in urma unei ofensive fulgeratoare incepute in luna mai, dupa ce a inceput retragerea fortelor americane si ale NATO.

La inceputul saptamanii aparusera informatii ca fostul vicepresedinte afgan Amrullah Saleh si Ahmad Massoud, fiul unui cunoscut comandant militar afgan, organizeaza o miscare de rezistenta impotriva insurgentilor talibani in provincia Panjshir, miscare denumita Frontul National de Rezistenta (FNR).

Ahmad Massoud este fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistentei mujahedinilor impotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat impotriva talibanilor. Comandantul Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir’, a fost asasinat de reteaua terorista al-Qaida in 9 septembrie 2001, cu doua zile inainte de atentatele de pe teritoriul american.

„Talibanii nu vor dura daca vor continua astfel. Suntem gata sa aparam Afganistanul si atentionam impotriva unei bai de sange”, a declarat duminica Ahmad Massoud pentru postul Al-Arabiya.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: