Asaltul Chinei. UE incearca sa salveze industria europeana de energie solara, aceasta se sufoca

pagina verde

panouri fotovoltaice, montate invers, primaria Bacau, Dorel

UE isi indeamna membrii sa semneze o declaratie comuna prin care se angajeaza sa revigoreze industria solara muribunda a uniuniii, se arata intr-un document consultat de Politico – cel mai concret semnal de pana acum cu privire la modul in care Bruxelles-ul intentioneaza sa abordeze aceasta situatie periculoasa.

Documentul Comisiei Europene, executivul UE de la Bruxelles, vine in contextul in care firmele europene din domeniul energiei solare avertizeaza cu privire la un colaps iminent in fata concurentei chineze puternic subventionate.

Saptamana trecuta, unul dintre cei mai mari producatori de energie solara din Europa, compania Meyer Burger, a anuntat ca va intrerupe productia de module in Germania in aceasta luna.

„Inrautatirea actuala a situatiei necesita masuri suplimentare”, a declarat Comisia intr-o scrisoare adresata ministrilor energiei din UE, adaugand ca va „lua initiativa de a coordona cu statele membre … semnarea unei declaratii prin care sa se angajeze sa ia masuri concrete pentru a sprijini productia de energie solara din UE”.

Cu toate acestea, initiativa UE, care, in esenta, se rezuma la a cere tarilor sa intervina, nu va linisti pe deplin firmele din domeniul energiei solare. De luni de zile, industria a cerut insistent Comisiei sa lanseze o achizitie de urgenta a stocurilor si sa relaxeze si mai mult normele UE privind subventiile.

In timp ce Comisia a inceput recent discutiile privind optiunile de ajutorare a producatorilor, a pastrat in mare parte tacerea in spatiul public cu privire la luarea unor masuri suplimentare.

Acum, executivul UE sustine ca tarile „ar putea sa se angajeze” la mai multe optiuni pentru a ajuta industria solara, inclusiv infiintarea de licitatii de proiecte conduse de stat pentru a promova productia de panouri solare cu „standarde ridicate de mediu, inovare si munca”.

Aceste masuri ar favoriza de facto producatorii din UE in detrimentul exportatorilor chinezi, ale caror procese de productie sunt suspectate ca sunt legate de incalcari ale drepturilor omului. Sugestia este, de asemenea, in mare parte in concordanta cu „Net Zero Industry Act” al blocului, un nou proiect de lege care vizeaza stimularea productiei de tehnologii curate in UE. Legislatia a fost aprobata luna trecuta, dar s-ar putea sa nu fie pusa in aplicare pe deplin decat peste cativa ani.

Printre alte optiuni mentionate de Comisie se numara favorizarea producatorilor din UE in cadrul unei implementari accelerate a „agri-fotovoltaicelor” – utilizarea simultana a terenurilor atat pentru panouri solare, cat si pentru agricultura – si a panourilor solare pe acoperisurile cladirilor publice. De asemenea, Comisia incurajeaza tarile sa utilizeze normele relaxate privind ajutoarele de stat pentru companiile locale.

Comisia a declarat ca va „explora modalitatile de a exploata in continuare instrumentele financiare disponibile pentru a mobiliza finantarea privata” pentru productia de energie solara si va continua sa lucreze pentru a stimula crearea de locuri de munca in acest sector.

„Luate impreuna, aceste actiuni pot contribui la inversarea actualului ciclu negativ pentru acest sector si pot oferi semnale pozitive pentru continuarea investitiilor in Europa”, se arata in scrisoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: