ASEAN incheie primele exercitii militare comune in Indonezia

externe

Membrii Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) au consolidat cooperarea in domeniul securitatii maritime prin primul lor exercitiu militar comun desfasurat in zona insulelor indoneziene din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul a intensificat activitatile maritime, potrivit NHK.

Indonezia a gazduit exercitiile militare care au avut loc de marti pana sambata pe Insulele Natuna. Jakarta detine in acest an presedintia rotativa a ASEAN.

Patru tari membre, inclusiv Indonezia si Singapore, au trimis nave pentru a efectua patrule maritime si operatiuni de salvare.

Exercitiul din ultima zi s-a bazat pe scenariul unui dezastru pe scara larga pe o insula. Participantii si-au confirmat cooperarea in activitati precum livrarea de ajutoare cu avioane militare.

Exercitiul comun a avut loc pe fondul tensiunilor in crestere cu Beijingul din cauza Marii Chinei de Sud.

Luna trecuta, Beijingul a publicat o harta noua care revendica cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, inclusiv apele in litigiu, drept teritoriu chinez. Acest lucru a starnit proteste din partea mai multor membri ASEAN.

In ultimii ani, navele chineze au intrat in zonele economice exclusive ale Indoneziei.

Seful fortelor armate indoneziene, amiralul Yudo Margono, a declarat ca adunarea navelor din diferite tari va avea un impact strategic asupra stabilitatii regionale. Se pare ca avea in minte China, desi a evitat sa mentioneze tara.

Unele institutii de presa au anuntat ca Indonezia a planuit initial sa efectueze exercitiul comun in apele din apropierea zonei economice exclusive, dar a schimbat locul, spunand ca nu este o operatiune de lupta.

Se pare ca relocarea a fost facuta pentru a evita provocarea excesiva a Chinei, care este cel mai mare partener comercial al ASEAN.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: